Bråk om Håkan: ”Återigen snor överklassen från folket”

- in Nyheter, Studentliv
@Tindra Englund

Det menar åtminstone Smålands nation som nu anklagar Göteborgs nation för stöld av klubbkoncept. – Det känns synd att de försöker sno vårt största klubbkoncept, säger Alice Nordin en av arrangörerna för Smålands Håkanklubb.

Tidigare under eftermiddagen publicerade Lundagård en artikel om att Göteborgs nation nu satsar på ett nytt klubbkoncept där de bland anar ska köra temaklubbar. Men i stället för att komma på helt egna teman har de ”lånat” några klassiker vilket nu väckt reaktioner inte minst på Småland Nation.  På sin facebooksida skriver de att:

”Återigen snor överklassen från folket! Göteborgs nation
Missförstå oss inte, vi är glada att vi kan hjälpa andra nationer som har svårt att komma på egna klubbkoncept. Ni får gärna fråga oss om ni behöver mer hjälp med till exempel sexism, vad 8 mars och 1 maj egentligen handlar om etc.
Ni andra kan vara lugna, hos oss är alla välkomna när de riktiga Håkan-klubbarna kommer tillbaka denna termin.”

Alice Nordin. Foto/Privat
Alice Nordin. Foto/Privat

Förvåning och irritation
Den som låg bakom inlägget var Alice Nordin, en av arrangörerna bakom Håkanklubben ”En vän med en bil” och aktiv på Smålands nation. När hon läste om Göteborgs nya klubbkoncept blev hon först ganska förvånad, men förvåningen följdes sedan av irritation.
– Det har ju gått lite dåligt för oss ett tag.  Men nu hade vi tänkt starta igång med håkanklubbarna och då känns det tråkigt att en annan nation också gör det.

– Dessutom blev jag lite besviken när man läste det där om att de har varit transparenta inom KK och pratat med varandra, men så har de inte ens skrivit ett mejl till oss, säger Alice Nordin.

Känner sig överkörda
Varken nationsombuden på Smålands nation eller arrangörerna bakom håkanklubben ”En vän med en klubb” hade hört något om Göteborgs nations planer innan de läste Lundagårds artikel.  Men Alice Nordin är inte längre förvånad över att Smålands blir överkörda av de andra nationerna.
– Det känns som om vi har blivit mer överkörda på sistone särskilt efter att vi har öppnat upp för alla. Nu känns det som om att folk inte riktigt ser oss som en nation längre, säger Alice Nordin.

Hon menar att det är extra synd eftersom många av de andra nationerna har lättare för att få folk tack vare sitt medlemskap i Studentlund.
– Vi får ju hela tiden kämpa lite mer och så är det vårt största klubbkoncept som de ska ta.

Alice Nordin menar  däremot att det hade varit en helt annan sak om Göteborgs nation hade hört av sig och berättat att de funderade på att göra något liknande.
– Det hade kanske varit nice. Då kunde vi pratat om det så att vi inte konkurrerade om samma vecka och så. Om de har håkanklubb på onsdagen vem kommer då på våran kubb på lördagen?

( Läs mer: Ny onsdagsklubb utlovar ”rallymusik” och dubbla dansgolv )

Stora ideologiska motsättningar
Enligt henne känns det dessutom extra tungt att det rör sig om just Göteborgs nation, en av Smålands största motståndare rent ideologiskt. Detta gör att ”stölden”,  inte bara av håkan-konceptet utan även av fokuset på internationella kvinnodagen, känns extra tung.
– Alla andra dagar skiter de i arbetarklassens kvinnor. Att då använda denna dag för att få supa till och dansa till Beyonce det känns lite hyckligt liksom. Jag har ju sett hur de gör på första maj och det gör att det känns ännu hemskare. Ska de göra åttonde mars också till en festdag för överklassen?

Som hämnd funderar Smålands nation nu på om de ska arrangera Skybar på dacketaket.

– Vi tycker det är tråkigt att Smålands reagerar som de har gjort. För Göteborgs nation känns det naturligt att  dedikera en av terminens klubbtillfällen till Håkan Hellström då han är en central profil i Göteborg och hans musik har sedan länge varit central i nationens festligheter, säger Göteborgs nations kurator, Truls Nörgaard Grytli.