De ska representera LU under student-OS

- in Nyheter
@Tindra Englund

Vinteruniversiaden pågår mellan den 29 januari och åttonde februari i Almaty, Kazakstan. Från Lunds universitet deltar fem studenter,  vi har träffat tre av dem.

I vanliga fall läser Carl Edström och Justus Saldeen väg och vatten vid LTH och Victor Anderberg läser till fysioterapeut. Men under de följande två veckorna kommer de byta ut studierna mot vinteruniversiaden i Kazakstan.
– Det känns sjukt coolt! Kazakstan är inget land man åker till på semester. Så jag tänker att om man inte åker dit nu så kommer man aldrig dit, säger Justus Saldeen.

Det bästa är lagsammanhållningen
De har alla tre spelat ishockey sedan barnsben och de tycker att det finns mycket som är bra med sporten.
– Men lagsammanhållningen är nog ändå det allra roligaste, säger Carl Edström.

Spelarna till den svenska truppen utgörs av studenter från hela landet, från Umeå i norr till Lund i söder. Det gör att de aldrig spelat ens en träningsmatch ihop tidigare. Något som killarna bedömer vara till deras nackdel.
– Jag tror vi går till slutspel… eller jag menar, vi SKA gå till slutspel. Men kanadensarna och ryssarna är lite skrämmande.  De har helt andra resurser bakom sig och det gör att de är väldigt bra, säger Justus Saldeen.

Dåligt med studentidrottskultur i Sverige
Han berättar att en stor skillnad mellan Sverige och Kanada är att man i Kanada har en kultur av collegehockey som gör att de bästa spelarna ofta söker sig till den här typen av lag.
– Tyvärr har vi inte samma studentidrottskultur i Sverige, säger Justus Saldeen.

Även Victor Anderberg och Carl Edström håller med om att Kanada och Ryssland antagligen kommer att bli svåra motståndare.
– Men jag tror ändå att slutspel är fullt rimligt att hoppas på. Mer kan man inte säga innan vi har kört ett par träningsmatcher, säger Victor Anderberg.

Ett högklassigt arrangemang
 Från Sverige deltar en trupp på 52 deltagare i årets vinteruniversiad, där flera har internationell erfarenhet sedan tidigare från såväl OS, VM och EM.

–  Vi ser fram emot ett högklassigt arrangemang med mängder av duktiga studentidrottare. För deltagarna är en Universiad ett bra sätt att utveckla sin mästerskapskompetens inför framtiden och förhoppningsvis får vi med oss några medaljer hem, säger Johanna Olsson, generalsekreterare, Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

 _____________________________________________________________________

 LundsUniversitet representeras i Vinteruniversiaden 2017 av följande deltagare:

  •  Ishockey: Justus Saldeen, Viktor Uvemark Anderberg, Carl Edström, Ola Dahlbom
  • Konståkning: Marcus Björk

____________________________________________________________________________

Vinteruniversiaden i korthet

  • 2 500 deltagare från över 55 länder
  • 3 000 volontärer
  • Åtta obligatoriska idrotter: alpin skidåkning, längdskidor, skidskytte, snowboard, curling, ishockey, konståkning och skridsko.
  •  I årets Universiad genomförs även tävlingar i freestyle åkning, backhoppning och nordisk kombination.

About the author

Tindra Englund var webbredaktör för lundagard.se och lundagard.net 2016-2017. Hon var tidigare medarbetare på Lundagård sedan hösten 2014 och har varit såväl nyhetsreporter som kulturskribent och krönikör.

Related Posts