Hållbarhetsveckan är i full gång

- in Nyheter
För tredje året i rad arrangeras Hållbarhetsveckan vid Lunds universitet. Årets tema är ”Transformning our World” och projektledaren Jenny Hansson hoppas att veckan ska skapa möten och samtal som leder till handling.   Denna vecka, mellan den 8 och 13 april arrangeras det runt 50 evenemang runtom i Lund som på det ena eller andra sättet handlar om hållbarhet. De är en del av Hållbarhetsveckan som är ett samarrangemang mellan Lunds universitet (LU) och Lunds kommun. – Vi tror att det är viktigt att mötas över olika discipliner för att diskutera de samhällsutmaningar som vi står inför. Hållbarhetsforum vid LU arrangerar veckan för att skapa mötesplatser, diskussion och lyfta de frågorna som vi tycker är viktiga, Jenny Hansson, kommunikatör och projektledare på Hållbarhetsforum.
Foto: Lisa Bergenfelz
Temat för årets Hållbarhetsvecka är ”Transforming our World” och under veckan arrangeras alltifrån praktiska workshops till utställningar, seminarier och föreläsningar. – Begreppet kommer från det dokument som ligger bakom FN:s 17 globala mål. Det betyder att det krävs en stor samhällsomställning för att nå målen och ett hållbart samhälle, säger Jenny Hansson. Ett stort antal företag, myndigheter och organisationer är engagerade under veckan, bland dem flera studentorganisationer. Har ni sett ett ökat engagemang från studenterna inför årets Hållbarhetsvecka med tanke på hur aktuell klimatfrågan är bland unga just nu? – Ja, men det har absolut funnits innan också. Det känns viktigt att kunna ge en kanal och plattform att lyfta upp engagemanget, säger Jenny Hansson. Hon hoppas att veckan ska leda till möten och samtal som i sin tur leder till ökad kunskap och handling. – Alla kan bidra på sitt sätt och inom sitt intresse- eller ämnesområde för ett mer hållbart samhälle, säger Jenny Hansson.
Utvalda arrangemang: Climate Change – from Anxiety to Action Tisdag 9/4 klockan 17.00 till 19.00 Lux Aula En paneldiskussion om klimatångest med Hälsa och hållbarhets-projektet (HOHP) och Psykisk ohälsa-projektet (POP) som är en del av the International Federation of Medical Students Association (IFMSA) Sweden.
What can the EU do about climate change? Onsdag 10/4 klockan 19.00 till 20.00 Lux aula Föreläsning med EU-parlamentarikern Jakop Dalunde. Arrangeras av Utrikespolitiska föreningen (UPF)
Debatt i Lund: Tillväxt eller nerväxt – hur räddar vi välfärden och planeten? Torsdag 11/4 klockan 20.00 till 21.15 Café Athen Debattpanelen består av Max Koch, professor i socialt arbete, Eleonore Fauré, forskare från KTH, Fredrik NG Andersson, nationalekonom och Ola Alterå, chef Klimatpolitiska rådet
Hållbarhetsfestivalen Lördag 12/4 klockan 11.00 till 16.00 Stenkrossen En heldag med workshops, filmvisning, marknad, klädbyte med mera. Arrangeras av föreningen Synaps.