Fribeloppet slopas – igen

- in Nyheter

Regeringen föreslår att fortsätta slopa fribeloppet för att avlasta vården. Pandemins fortsättning har föranlett förslaget.  

Fribeloppet slopas till den 30 juni 2022, skriver utbildningsdepartementet i ett pressmeddelande. Rent praktiskt innebär det att ingen inkomstprövning kommer göras på studenter under första halvan av 2022. 

Dessutom kommer det inte finns ett inkomsttak för studerande som påverkar hur mycket studiemedel de kan få. Målet är att uppmuntra studenter att arbeta vid sidan av studierna. 

Under 2020 och 2021 var fribeloppet också slopat. Januari 2022 var månaden då det återupptogs, men i takt med den ökade smittspridningen ökar även behovet av arbetsföra i sektorer som är under högt tryck på grund av pandemin. 

Förslaget är riktat till alla studenter, men med hänsyn till de på vårdutbildningar:

– De studenter som gör en insats nu, till exempel i vården, ska inte behöva oroa sig för sitt studiemedel eller för att bli återbetalningsskyldiga till CSN. Det här är en tillfällig förändring vi gör i denna extraordinära situation för att studenter ska kunna avlasta vården eller andra samhällsviktiga funktioner, säger utbildningsminister Anna Ekström i pressmeddelandet.

Förslaget kommer överlämnas till riksdagen inom en ospecificerad framtid.