Ledig läsning

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Finansieringsformers rättsliga reglering, samtliga 200 sidor till på måndag. Nej, vi bara skojar. Om du inte sitter i båten med en tusanjävlig sommarkurs finns det nu äntligen tid till annan läsning. Skribenterna på litteratursajten Nittonde Stolen tipsar om några av sina favoritböcker.

Titel: Ormen

Författare: Stig Dagerman

Förlag: Pan

Sommartid är deckartid. Många vill ha sig ett litet blodbad och lite rysning till livs i Baden-Baden-stolen. Jag säger: kasta Mankell, Guillou, Marklund, Larsson, Larsson och alla de andra i sjön och satsa på lite riktig rädsla i sommarvärmen. Stig Dagermans debutroman Ormen från 1945 handlar om den kanske mest primitiva av alla mänskliga känslor: rädslan. Dessutom utspelar den sig i ett stekande hett sommarsverige. Ormen är urtypen för den framgångsrika kombinationen skräck och värme, som går hem hos så många svettiga sommarsvennar såhär års.

Anna Nyberg

Titel: Sommarboken

Författare: Tove Jansson

Förlag: Albert Bonnier

Titeln förpliktigar. När sommaren mer än någon annan årstid förknippas med läsning är det rätt våghalsigt skriva en bok med titeln Sommarboken. Sommarläsning med bestämd artikel. Boken som praktiskt taget är en hängmatta. Men Tove Janssons berättelse från 1972, om flickan Sophia som under de ljusa månaderna bor längst ut i den finska skärgården tillsammans med sin pappa och farmor, lever upp till förväntningarna. Stora små äventyr, sorglig men osentimental, rolig utan att vara löjlig. Tyvärr tar den slut för fort. Men, som det står på stereon: repeat.

Arvid Jurjaks

Titel: Bollkänsla – det bästa ur Offside

Författare: Mattias Göransson och Tobias Regnell

Förlag: Norstedts

Att läsa på sommaren ska vara enkelt. De feta, tunga böckerna kan vänta till årets mörka, mer ångestfyllda månader. I Bollkänsla – det bästa ur Offside har man samlat det bästa texterna ur den svenska fotbollsbibeln Offside. Storpocketen innehåller 23 längre reportage och lite småtexter från årgångarna 2000-2005 – och det är kvalitet rakt igenom. För det går alldeles utmärkt att förklara mentaliteten i palmstaden Trelleborg, Ceausescu-tiden i Rumänien eller enmansshowen Lothar Matthäus genom det som händer runt fotbollsplanen. Fotbollen är helt enkelt för stor för att inte genomsyra det mesta i många länder och det har Offside alltid varit duktiga på att fånga upp.

Johan Wicklén

Titel: Djävulsformeln

Författare: Carina Rydberg

Förlag: Albert Bonnier

Att stanna kvar i Sverige under sommaren kan innebära en semester med en hel del regn. Då gäller det att drömma sig bort till mer varma platser, med hjälp av till exempel en bok. Mitt tips är Carina Rydbergs Djävulsformeln. Berättaren reser till Maldiverna och övervinner sin rädsla för dykning. Det dricks drinkar och stiftas nya bekantskaper. Men något mystiskt råder på ön, trevliga blir otrevliga och något skumt är det allt med dykarutrustningarnas datorer.

Varmt, sand mellan tårna och spänning, regnet utanför glöms snart bort.

Cathrine Beijer

Titel: Okrossbar

Författare: Martin Jonols

Förlag: Ordfront

Jag kommer ihåg en sommar. Helt utan knarkpsykoser, teateräventyr, billarm, upptåg, postsortering, lösa sexuella förbindelser och punk. Men den sommaren minns jag bara vagt, för vad är egentligen en sommar utan allt det där? Tillsammans med huvudpersonen och punkaren Jonathan i Martin Jonols underbara bok Okrossbar kan du uppleva alltsammans. Berättelsen rullar på i högt tempo, vinglandes mellan våld och kärlek, driven av gitarrer och rå passion. Lika uppfriskande som en havsvåg, lika lång som en Ramoneslåt.

Jesper Ims Johansson

Titel: Kupa

Författare: Marie Norin

Förlag: Norstedts

Marie Norins bok Kupa är perfekt att läsa under typiskt svenska sommardagar, alltså ganska svala dagar. För det här är en kvalmig bok, en bok som det svettas om. Vi möter en jagberättare som befinner sig i ett hus på landet för att utföra något slags uppdrag. Där bor också madam och herr O, vilkas närvaro efterhand kryper jaget inpå skinnet. Hans försök till kommunikation misslyckas ständigt och hans sår på benet inflammeras. Vad som från början skulle bli en lugn vistelse liknar nu snarare ett trångt fängelse.

Lisa Gidlöf

För fler litteraturtips klicka här