Stolthet eller fördom?

KRÖNIKA: I och med årets Europride verkar HBT-kramandet aldrig ta slut. Flera av huvudstadens museer har queertema, Swedish Match lanserar speciella snuslock med olika gaymotiv och Kanal 5 sänder ett specialavsnitt av Ugly Betty där Mark kommer ut som bög. Men hur fan blev hela Sverige du och bror med Pridefestivalen?


Lars Beckung på Kanal 5 försäkrar att det inte handlar om ”pink money”, alltså pengar från köpstarka homos. Det tror jag på så mycket jag vill.

Men även om det är en kall kapitalistisk tanke som ligger bakom kan det ju få positiva konsekvenser. Ringar på vattnet, ni vet.

Samtidigt krävs det mer för att jag ska köpa att Sveriges största tobaksbolag totalt älskar att gender benders, eller vilka det nu kan vara, snusar just deras fina Röda lacket. Mer än att de vet vad björnflaggan är och trycker den på ett snuslock. Det krävs tamigfan action.

För oss som inte lever med HBT-frågor enbart under Pride (låt gå för att festivalen i år är ovanligt lång på grund av Europride) känns det falskt. Det går an för sponsorerna och, för all del, en del av Pridebesökarna att applådera åt Magnus Carlssons nya Pridelåt – men var fanns protester från deras sida när Magnus före detta pojkvän inte tilläts turnera i USA eftersom han är en HIV-smittad bög?

Det går an att gå på schlagerkvällen och svänga sina lurviga till Tova Carsons klassiker ”Jag måste ge mig av”, men när det handlar om något större – som homosexuellas rätt till giftermål eller vad du nu vill – då är det förbannat tyst från heteronas sida.

Varför gick inte bussbolagen, hotellkedjorna eller bredbandsleverantörerna i bräschen innan insemineringslagen från 2005 gick igenom?

Varför reagerar så få på att icke-heteron särbehandlas på ett sätt som aldrig skulle ses som godtagbart om särbehandlingen gällde andra underordnade grupper i det svenska samhället?

Var är alla protestmarscher mot hatbrott?

Positivt genererar positivt. Det är jag säker på. Det Prides sponsorer gör och det andra företag gör kommer säkerligen att gynna HBT-Sverige i längden. Men för att det inte ska framstå som fjäsk för pengastarka homos krävs det mer än så för att trovärdigheten inte ska komma på skam. De riktigt betydelsefulla frågorna får inte glömmas bort bara för att det är fest.

Gör mig en tjänst, schyssta. Det gäller er alla – straighta eller inte. Om ni är på Pride: drick inte bara öl. Gå på några föreläsningar också. Och om ni är i Lund och knegar: läs om icke-heteros situation i Sverige, men kanske främst i andra länder. Ryktet säger att det inte är så ballt i vare sig Indien eller Iran – eller Polen för den delen.

Det tål att tänkas på innan vi tar fram paljetterna.

Ida Gunnarsson

Läs fler krönikor här