Hundratals novischer kan bli utan bostad

- in Nyheter
@Lundagård

Det ser ut att bli ovanligt svårt för nya studenter att hitta bostad till terminsstarten. Anledningen är att fler vill studera i Lund.

– Jag tror att något hundratal inte kommer att ha hittat en önskvärd lösning per den första september, förutspår AF Bostäders vd Rolf Svensson.

För tillfället står 2 150 nybörjarstudenter i kö hos AF Bostäder. Det är en ökning med mer än en fjärdedel jämfört med i fjol. Många av de bostadssökande är utländska studenter som inte lyckats ordna något boende genom International Housing Office.

– I dagsläget är det svårt att säga hur många bostäder det blir till novischerna. Det beror på antalet uppsägningar. Men det är ganska säkert att vi kommer ha ungefär 500 bostäder tillgängliga inför terminsstarten, säger Rolf Svensson.

Ändå optimistisk

Det betyder att flera hundra studenter kan komma att stå utan bostad när terminen drar igång. Men Rolf Svensson är ändå optimistisk.

– Vår erfarenhet är att endast hälften av dem som ställer sig i kö verkligen vill ha en lägenhet när det är skarpt läge. Samtidigt tror jag att många löser bostadsfrågan på annat håll, till exempel genom BoPoolen.

Många besökare

Sebastian Bay som är projektanställd på BoPoolen är dock inte lika hoppfull.

– Om det bara rör sig om något hundratal så kan vi nog svälja dem. Men jag tror att prognosen som Rolf Svensson gör är i underkant, säger Sebastian Bay.

Hans tvivel grundar sig i söktrycket på BoPoolens förmedlingssajt, som denna vecka närmar sig två tusen unika besökare om dagen. Ett annat orostecken är att 955 personer sökt bostad på sajten de senaste två månaderna samtidigt som endast 160 bostäder blivit utannonserade. Men novischernas bostadssituation kan komma att förbättras. Antalet uthyresannonser brukar nämligen öka i augusti, påpekar Sebastian Bay.

Text: Marek Stefaniak
Läs mer: Hitta bostad i Lund