Lus stödjer rektor

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Efter att Per Eriksson blev rektor för Lunds universitet har han tagit i med hårdhandskarna mot forskare som fuskar. Men i helgen framkom uppgifter om att han själv intagit rektorsposten med vilseledande meriter.

Trots det finner Christoffer Ivarsson, ordförande för Lunds universitets studentkårer, Lus, i nuläget ingen anledning att kritisera rektorn.

I helgen avslöjade Sydsvenskan att rektor Per Eriksson uppgett vilseledande uppgifter i ansökan som ledde fram till att han befordrades till professor på LTH 2007.  Det var ett helt nödvändigt steg för att han senare skulle kunna komma ifråga för rektorsposten.

Enligt tidningen har också Per Eriksson kopplingar till flera av de personer som oberoende skulle granska hans meriter.

Lus-styrelsen diskuterat frågan

Efter rektorsinstallationen i januari 2009 har Per Eriksson bland annat sett till att universitetet trappat upp jakten på fuskande forskare.

Som ordförande för Lus är Christoffer Ivarsson studenternas främsta representant gentemot universitetsledningen. Men när Lundagård når honom på måndagseftermiddagen säger han att han ännu inte hunnit läsa alla Sydsvenskans artiklar.

Avslöjandet har dock diskuterats under dagen.

– Vi pratade lite om det under Lus styrelsemöte. Vår inställning är att vi vill backa upp Per. Vad jag har förstått är det mest en attack mot hur LTH tillsätter professorer, och det vill jag inte uttala mig om. Jag har ingen insyn i det, säger han.

Men är det inte ett problem att Per Eriksson har uppgett vilseledande uppgifter samtidigt som han inför hårdare tag mot fuskare?

– Det jag kan säga är att vi mot bakgrund av detta inte har någon anledning att vara missnöjda med Per. Vi har sett att han är en bra ledare och att han prioriterar studenterna högt. Det är det viktigaste ur studenternas perspektiv.

”Samarbetet fungerar bra”

Christoffer Ivarsson menar att han inte kan kommentera uppgifterna närmare innan han vet vad som verkligen är sant.

– Jag har hört från LTH att Sydsvenskan missuppfattat hur professorstillsättningen går till. Jag tycker att risken är för stor att uppgifterna är för hårt vinklade för att jag ska kunna uttala mig i nuläget, säger han.

Rektor är ju ordförande i universitetets disciplinnämnd som utreder anklagelser om fusk, något som han nu själv misstänks för. Finns det inte risk för att det blir en förtroendeproblematik där?

– Jo, det finns det väl.

Vad kan man göra åt det?

– Ja du. Jag vet inte riktigt. Utifrån vad jag har hört från de studenter som sitter i disciplinnämnden så fungerar samarbetet med rektor bra.

”Nu ska vi reda ut vad som stämmer”

Under hela fredagen satt Christoffer Ivarsson i möte med universitetets styrelse, där han i egenskap av Lus ordförande deltar som studenternas representant. Rektor Per Eriksson var också på plats.

Berättade rektor något om avslöjandet för styrelsen?

– Han sa att Sydsvenskan skulle publicera en artikelserie om honom, men han sa inte att det gällde just detta.

Tycker du att du att han borde ha informerat mer?

– Nej, jag tycker att han berättat tillräckligt.

Vad tycker du att Per Eriksson borde göra nu?

– I veckan ska jag sätta mig ner tillsammans med rektor och resten av universitetsledningen för att reda ut vad som stämmer och vad som inte stämmer. Efter det ska vi ta ställning till vad vi som studentrepresentanter ska tycka om det hela. Det är för tidigt att göra det i nuläget.

Tror du att detta kan komma att påverka studenternas bild av rektorn?

– Det kan det säkert göra. Mediedrev brukar ju påverka folks åsikter om saker och ting.