En helvetessöndag med glada spexare

- in Kultur & Nöje, Spex

– Perukerna är borta!

En kartong med skådespelarnas hår är på vift inför VarGlad-spexarnas premiär.  Mycket händer när Lunds största spex, med hundratalet aktiva medlemmar, laddar upp inför uppsättningen av Tors hammare i AF-borgens konsertsal.

VarGlad-spexarnas ordförande Viktor Fagerström står i sminkets lilla rum, vars väggar är tapetserade med gamla spexaffischer, och tar förvirringen med ro.

– Vi har ju i alla fall de andra två kartongerna kvar.

Amalia Nylander sminkar Susanna Whitling, som sitter framför en spegel med en rosa kappa och nylonstrumpa på huvudet.

– Det tar ungefär 25 minuter att bli klar, säger Amalia Nylander.

Med bruna streck längs hakan och på näsan förvandlas Susanna Whitling sakta men säkert till Tors mycket arga fru Siv.

– Jag ska en arg rynka i pannan och får den ditmålad. När sminket är klart, ska jag ha en peruk som med kort, grått och stripigt hår, säger Susanna, som för tillfället är mer känd som Siv.

Spontannummer på soundchecken

Ute i konsertsalen riggas ljuset ovanför scenen, dekoren ställs på plats och ljudet sätts igång.

Skådespelarna soundcheckar med sina myggor som sitter fasttejpade på kinderna.

En blond kille ställer sig på scenen. Han charmar sina medspexare på golvet med glimten i ögat och en trånande ”Happy birthday” à la Marilyn Monroe.

– I dag är det första dagen som vi kan se om tekniken, ljudet och ljuset funkar med scenen. Det ska också funka med musiken och skådespelarna, säger producenten Astrid Stenholm.

”Helvetessöndagen” inleddes klockan 05

Längst bak i Konsertsalen står teknikerna och pular med svarta apparater och drar i sladdar. De har varit på plats sedan fem på morgonen, därav namnet ”Helvetessöndagen”.

Vid 12-tiden är hundratalet aktiva spexare på plats. Luften är ganska kvav i lokalen. Men det märks inte inte på spexarnas glada anleten.

Regissören Henning Hansen är en veteran som varit med i åtta spex på fem år.

– I höst är det en återuppsättning av Tors hammare. Det spexet sattes upp för första gången år 2005. Nu har vi tittat igenom skämten och gjort uppdateringar. Det gäller även rollerna. Jag tycker att manuset är inspirerande, för vi kunde se spexet framför oss redan när vi satte igång tidigare i höst. Det har också varit kul att se så många nya människor som gått med i spexet. Det här kommer att bli kanon, säger han.

På onsdag kan du läsa recensionen av Tors hammare här på lundagard.se