Valborg – och var ska du vara?

- in Siste april, Studentliv
@Lundagård

Nu närmar sig helgen då hela Lunds studentliv eskalerar i ett enda långt firande. Det blir en kompott av middagar, livemusik och till och med en bal. Hitta rätt i djungeln med helgens guide.

Om du inte redan har fyllt dagarna kring Valborg får du chansen att göra det nu. Valborgsdagarna sammanfattade dag för dag, så nu är det upp till dig att välja och vraka.

Kvalborg – dagen innan Valborg

Varför konkurrera om Valborg när man kan fira Kvalborg? I år har Hallands Nation slagit sig ihop med Västgöta Nation för att arrangera årets Kvalborg. På söndag klockan 15 öppnar nationerna med DJ och livespelning på en utomhusscen för att framåt kvällen slå upp portarna till klubben och dess tre dansgolv. Elva timmar efter start avslutas kvällen och det är dags att återhämta sig innan Valborg.

ÄvenWermlands Nation uppmärksammar Kvalborg, mellan klockan 18 och 20 kan man njuta av älggryta och avrunda med morotskaka, något för den som vill ta det varligt inför morgondagen.

Valborg

Östgöta Nation kan du från och med klockan 14 avnjuta liveband och DJ:s i solen, men var inte blyg för att komma förbi tidigare. Nationen öppnar redan klockan elva och det kommer att säljas wraps fram till klockan fem. Är du sugen på nattliv är 22 klockslaget du ska komma ihåg för då kör ”Slabbet” igång.

Lunds Nation slår upp dörrarna klockan tre och fram till klockan sex kan du äta exotiska hamburgare i Lunds eget Penthouse. Du kan räkna med att känna dig som på semester i Brasilien eftersom temat är ”Karneval i Rio”. Nattklubben öppnar klockan 22 och inte förrän klockan 2 behöver du åka hem från din brasiliensemester.

Sittning klockan halv sju är det som gäller på Blekingska Nationen, de utlovar traditionella tal, storslagen underhållning och inte minst flerrätters middag.

Återigen har Tornanationerna (Sydskånska, Helsingkrona samt Krischansta) slagit sig ihop för att skapa ett stort festivalområde med plats för 1100 glada studenter. De tre dansgolven erbjuder Balkan, Club Lyset respektive Schlagermusik, det vill säga något för alla. Chansen att dansa loss här sträcker sig från klockan tio till klockan två på natten.

Malmö Nation är det valborgsyra som gäller. Yran innefattar Adrian Lux, DJ:s, nationens husband och sträcker sig från klockan tolv till klockan sex på kvällen. För de som har haft förmånen att närvara under dagen bjuds möjligheten att fira vidare på kvällen, från kl 22.30 fram till kl 2, på den så kallade Valborgskällaren.

Vad är väl en bal på slottet när man kan gå på bal på (Val)borg? Wermlands Nation firar Valborg med den traditionella balen på Grand Hotel. Och om man missar balen återstår alltid eftersläppet som håller på från midnatt till något så olikt Lund som klockan fyra på morgonen.

Första maj

Göteborgs Nation har tingat första maj och ser till att alla som fortfarande har festsuget kvar efter Kval-  och Valborg får festa lite till. Mellan kl 12 och 18 kan man dansa loss till DJ:s och nationens egna husband så se till att du inte tar ut dig helt på Valborg.

Har vi missat något som händer på nationerna i Valborgstider? Hör av dig till Lundagard.

Text: Sara Willman