Friad eller fälld för fusk – ser du skillnaden?

- in Studentliv

Lundagård har tagit fram två fall som nyligen har behandlats i disciplinnämnden. För en lekman kan de se lika ut, men är det ändå inte. Klarar du av att se vem som fälls och vem som frias? Quiz och svar i slutet av artikeln.

 

Den svenska studentenSalstenta i Fysik, kl 8, oktober.Oskar är på väg mot Victoriahalllen för en tenta i fysik. Han är sent ute och stressar hela morgonen. När instruktionerna om att telefoner inte är tillåtna under provet har han fortfarande inte kommit in i salen.Tio minuter senare kommer Oskar in, hittar en plats och slår sig ner.Glad för att ha hunnit fram, men med mobilen fortfarande påslagen i ena fickan.Klockan 1148 ringer Oskars telefon. Salsvakten tittar upp, sen åt Oskars håll. Gör en notering bredvid antalet gånger som Oskar observerats har gått på toaletten.Tre gånger på mindre än tre timmar.Det dröjer inte många dagar förrän den kursansvarige läraren tar kontakt med Oskar. Han vill veta vad som hände under tentan. Oskar erkänner de faktiska omständigheterna, men säger att han hade glömt mobilen i fickan.Telefonen hade aldrig använts till fusk. Som bevis begär han ut en trafikspecifikation från sitt telefonbolag som visar att han varken hade ringt eller blivit uppringd. Det hade inte surfats på den heller. Noll kilobyte, noll minuter, noll sms.

Trots att det saknas bevis mot honom anmäler läraren Oskar till disciplinnämnden. Skälet är att reglerna brutits. Läraren kan inte heller utesluta att det kan ha funnits inscannade dokument i telefonen.

Som ett led i utredningen får Oskar lov att yttra sig. I ett brev till nämnden den nionde januari skriver han att han var stressad och glömde lägga undan telefonen I övrigt erkänner han, men gör ett tillägg om anklagelsen att han skulle haft inscannade fusklappar på mobilen, ”..att anklagas för fusk på de grunderna är dock liktydigt att hävda att jag skulle ha haft en fusklapp på mig, utan att faktiskt ha funnit en sådan”.

Den 22 februari sammanträder disciplinnämnden för att avgöra fallet. Både Oskar och den kursansvarige läraren infinner sig.

 

Den internationella studentenSalstenta i Informatik, kl 10, november.Det är en onsdag i november 2011. Dagen efter ska Jacob skriva en tenta i ekonomi. Men det är det sista han tänker på. Jacobs närmaste vän har precis gått bort. Vännen drabbades av en akut sjukdom och avled plötsligt. Men det där sker i Libanon.Jacob är i Lund.Han är i chock och funderar över om han ska skriva tentan över huvud taget. Han är vaken hela natten. Det är först in på småtimmarna som han kan samla tankarna och det slår honom att han har sparat i flera år för att ha råd att komma hit.Det är för mycket som står på spel, han har inte råd att misslyckas med sin examen. Tentan måste skrivas.Innan skrivningen börjar får klassen instruktioner om att telefonerna ska vara avstängda och utom räckhåll. Han lägger den i väskan men nu får Jacob problem.

Familjen till den avlidne vännen skulle höra av sig och telefonen kan ringa när som helst. Han väljer att lösa situationen genom att ställa in mobilen på ljudlöst i väskan. Jacob kikar till med jämna mellanrum för att se om någon ringer, om skärmen blinkar.

Han hade aldrig tänkt svara, utan bara klicka upptaget. Detta för att att de inte skulle bli oroliga för honom. Men hans rörelser går inte skrivningsvakterna obemärkt förbi.Efter en stund behöver han använda toaletten. Ska han ta med telefonen för att inte riskera att missa ett samtal?

Han bestämmer sig för att räcka sig efter ett paket pappersnäsdukar och samtidigt plocka på sig mobilen. Men på vägen blir han stoppad av skrivningsvakten som undrar om han har en mobil på sig. Han svarar ja.

Några veckor senare kommer anklagelsen. Jacob har anmälts till disciplinnämnden för försök till att vilseleda vid prov. Jacob skriver i sitt försvar att han inte skulle ha svarat ja angående mobilen i fickan om hade för avsikt att fuska. Skrivningsvakten har inte rätt att söka genom någons fickor.

 

 

Experten svarar: ”Det handlar om trovärdighet”