Norrlands – en annorlunda nation

- in Nationer, Studentliv

Tröttnat på den gamla dryga nationen där man måste bli medlem för att delta i aktiviteterna? Möt Lunds fräschaste tillskott, som vill förnya tänket kring vad en nation är och väcka nytt liv i en sedan länge sovande nation – Norrlands.

Bakom den anonyma logotypen döljer sig ett helt gäng studenter. Arwid Littmarck är en av dem.

Varför ville ni starta en nation?

– Vi vill ha ett nytt sätt att driva en nation på. Flera av oss har varit aktiva i olika föreningar tidigare och vi har pratat om det länge. Vi ville göra något eget, bredda utbudet och tänka annorlunda angående vad en nation egentligen är, säger Arwid och fortsätter:

– Vår utgångspunkt är att allt hela tiden ska utvecklas. Till exempel kommer vi inte ha någon fast nationsplats, vi vill inte vara låsta till ett speciellt ställe. Istället vill vi fokusera på att ha olika event. Närmast ska vi ha en klubb och vi letar just nu efter lokal till det. Drömmen är att ha den i en stor lagerlokal eller något liknande.

En annan annorlunda sak med Norrlands nation är att studenter inte kommer kunna ansöka om medlemsskap.

– Det ska inte handla om pengar och det ska finnas så lite begränsning som möjligt, säger Arwid.

Planerar ni att ansöka om att bli en riktig nation?

– Vi har aldrig haft det som mål och det är svårt att bli en riktig nation. Det finns en chans, men då hade vi fått rätta oss efter vissa regler, till exempel att ha en fast plats. Än så länge är vi en förening, men sen får vi se hur det utvecklas.

Kommer ni från Norrland?

– Vissa av oss har anknytning till Norrland, men det har ingen grund i namnet, utan det är mest för att Norrlands Nation har funnits tidigare.

Är nationen lika laid-back som en norrlänning då?

– Haha, ja, det är väl lite tanken att föra in den norrländska kulturen till Lund och försöka skapa en annorlunda känsla.

 

Norrlands Nation har funnits som riktig nation tidigare men lades ned år 1846.