Mångsidig debatt kring tjallare

- in Studentliv

Anekdoter om PC-spel, kritik mot mängden uppklarnade brott och oro för vittnesskydden. Debatten om kronvittnessystemet, som arrangerades av Juridiska Föreningen under JiA-dagarna, innehöll det mesta. Det tycker Lundagårds utsände.

 

Christer Karlsson
Christer Karlsson, grundaren till organisationen Kriminellas revansch i samhället.

Stämningen i AF-borgens Lilla salen är seriös och fokuserad. Publiken sitter spänt och väntar på att kvällens debatt ska inledas, och de fem i panelen likaså. Efter att Juridiska föreningens debattansvarige kort introducerat de medverkande är det dags för debattens moderator, Sverker Jönsson, att sätta igång det hela.

Han sätter snabbt ton och stämning för debatten med en anekdot om PC-spelet Mafia och insikten om att den häftiga underjorden som målas upp däri är fiktiv, samt att verkliga livets organiserade brottslighet är betydligt mindre romantisk. Sverker Jönsson fortsätter sedan med att sammanfatta kronvittneskonceptet på ett sätt som är förståeligt även för de i publiken som potentiellt skulle kunna vara annat än juridikstuderande.

– Kronvittnessystemet innebär att man genom att tjalla kan få strafflindring för sitt eget brott, berättar Sverker Jönsson.

 

 

Mikael Nilsson
Mikael Nilsson, advokat och före detta åklagare.

Sedan träder juristen Torgny Håstad in i samtalet, och beskriver fall som får agera exempel för delar av debatten. Det är ibland svårt att genom debatten avgöra var vissa medverkande står i frågan kring kronvittnessystem. Före detta åklagare och advokat Mikael Nilsson samt Christer Karlsson, grundaren till organisationen Kriminellas revansch i samhället, sätter sig i alla fall starkt emot. Anja Sonesson (M) och Morgan Johansson (S) är inte lika självklara att placera, och uttalar sig inte fullt lika starkt, men verkar ändå stå bakom någon form av kronvittnessystem.

– Jag tror inte att någon vill ha ett amerikanskt system, säger Morgan Johansson.

 

 

 

 

 

 

Morgan Johansson, socialdemokrat
Morgan Johansson, socialdemokrat

Han berättar istället att socialdemokraterna vill se till Danmarks och Norges exempel. Han menar även att man bör satsa på att öka svenska polisens effektivitet, och pekar mot att uppklarningsandelen för brott är densamma trots Alliansens stora utökning av polisstyrkan. Anja Sonesson i sin tur beskriver att moderaterna är positiva till ett kronvittnessystem, men att ett sådant bör skapas av experter, inte politiker. Även hon håller med om att polisens effektivitet måste skärpas.

 

Christer Karlsson är orolig för vittnesskyddet och påpekar att det finns risk för att ett kronvittnessystem utnyttjas av gäng i kampen mot rivaler. Han menar att organiserad brottslighet bör bekämpas ekonomiskt med till exempel frysning av tillgångar. Mikael Nilsson tycker att det är populistiskt med kronvittnen, en stark punkt i en debatt där de två som argumenterar för är politiker.

 

 

 

Anja Sonesson, moderat
Anja Sonesson, moderat

Debatten förs fram och tillbaks, och många intressanta punkter lyfts. Alla debattörer verkar avslappnade och kunniga, och det hela utförs med en värmande mängd humor och glädje, utan att tappa fokus från ämnet. När debatten tvingas avslutas på grund av tidsbrist efter bara två publikfrågor är applåderna nästintill öronbedövande.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fakta

[checklist]Juristen i arbete heter den arbetsmarknadsmässa som Juridiska föreningen i Lund sätter ihop. Kring denna ligger en vecka fylld med fester, föredrag och debatter, kallad JiA-dagarna. [/checklist]