Studenttidningskonferens blev redaktörsterapi

- in Nyheter
@Annika Skogar

I fredags arrangerade Lundagård en studenttidningskonferens. Tretton redaktörer och medarbetare från sex andra olika studenttidningar kom till vår redaktion för att dela erfarenheter, frustrationer och visioner.

Förståelse och glada tillrop är något du sällan stöter på som redaktör för tidningen Lundagård. I mejlkorgen trängs istället personer som hatar med ägare som vill skära ner hela verksamheten. På förfester möts du av ett ”nu-får-vi-vara-tysta-för-här-kommer-Lundagård” och på tåget hem får du svara på frågor från killen på sätet bredvid om varför Lundagård alltid är så kritiska.

Därför fanns det något mycket befriande i att träffa redaktörerna för de andra stora svenska studenttidningarna i fredags. På inbjudan kallade vi det konferens men i ärlighetens namn så skulle det nog mer kunna liknas vid gruppterapi. Ibland är det helt enkelt väldigt skönt att få häva ur sig allt det där som konstant ligger och skaver i magtrakten: frustrationen över en vikande annonsmarknad, ilskan över sina ägare, känslan av otillräcklighet gentemot de många ideellt aktiva.

Det blev också väldigt tydligt under dagen att Lundagård under många år byggts upp till en väldigt stor och jämförelsevis välfungerande organisation. I kontrast till de andra svenska studenttidningarna har vi som minst dubbelt så många aktiva, trots att vi till skillnad från nästan alla andra studenttidningar inte betalar ut något arvode till våra medarbetare. Att bygga upp en organisation kring en social gemenskap med fredagsfikor och releasefester i kombination med ett hårt jobb för att varje medarbetare hela tiden ska utvecklas och få nya utmaningar tycks faktiskt mycket mer lyckat än att dela ut några hundralappar i frilansarvode.

Förhoppningen är nu att vi framöver ska kunna hålla en tätare kontakt för det kommer behövas. I stort sett alla studenttidningar hotas i dagsläget av stora nedskärningar och ingen annan kommer ge oss den dunk i ryggen som ibland behövs för att orka trampa vidare bland kårpampar, kommentatorstroll och obegripliga beslut.

/ Annika, redaktör

 

Fotnot: Med på konferensen var Ergo från Uppsala universitet, Osqledaren från Kungliga tekniska högskolan, Gaudeamus från Stockholms universitet, Götheborgske Spionen från Göteborgs universitet, Lösnummer från Örebro universitet, Mahskara från Malmö Högskola samt Lundagård.