Lund hjärta Måns

- in Nyheter

Lund älskar sin Måns. Det blev tydligt i kväll när Lundapågen kom hem för att hyllas av sin hemstad och uppträda på Stortorget efter segern i Eurovision Song Contest. Lundagård var på plats och träffade den trötta och glada vinnaren.

Måns Zelmerlöw lyfter vinsten från ESC. Foto: Saga Sandin
Måns Zelmerlöw lyfter vinsten från ESC.
Foto: Saga Sandin

På Stortorget i Lund hade cirka 10 000 personer slutit upp för att möta sin Måns. Redan halvfyra stod ett gäng vid scenen och väntade förväntasfullt.

Hyllningen inleds med att Bella Voce-kören sjunger ”Heroes” i en egen tappning. När Måns Zelmerlöw intar scenen några minuter efter sex fylls Stortorget med vrål och applåder. Mums-mumsförpackningar, plakat och svenska flaggan viftas med i luften.
– Det är så bra! Tusen, tusen tack alla. Det värmer så mycket, säger Måns Zelmerlöw när programledaren Fredrik Ekelund välkomnar honom in på scenen.

Blir hedersmedborgare
Efter i kväll är inte Måns Zelmerlöw bara Eurovisionvinnare. Han är också hedersmedborgare i Lund – den yngsta någonsin. Kommunfullmäktiges ordförande Lennart Prytz räckte över medaljen till Måns och fistbumbade.
– Jag tycker verkligen att Lund är en fantastisk grogrund för artiser. Tusen tack Lund för allt ni gett mig, säger Måns.

Alla ville hälsa
Flera svenska artister och tv-personligheter ville vara med hylla Måns Zelmerlöw. Däribland Sanna Nielsen, Sarah Dawn Finder, Hasse Andersson och Robin Paulsson. Men eftersom att de inte hade möjlighet attt finnas på plats under kvällen hade de spelat in ett klipp med hyllningar till Måns, som han glädjande tackade för.

Måns avslutade med att sjunga Heroes och Cara Mia för sina Lundafans, tackade för sig och klev av scenen till folkets jubel.

Lundasonen Måns Zelmerlöw vann Eurovision Song Contest och fick med sig förstapriset hem till Lund. Foto: Saga Sandin
Lundasonen Måns Zelmerlöw vann Eurovision Song Contest och fick med sig förstapriset hem till Lund. Foto: Saga Sandin

”Totalt chockad”
Inför ett stor pressuppbåd får Måns Zelmerlöw förklara hur det kändes när han fick reda på att Sverige vunnit Eurovision Song Contest.
– Jag hörde inte när hon sa att jag vunnit. Utan jag satt i egna tankar och räknade faktiskt och sen knuffade Christer till mig och sa: du vann. Sen blev jag totalt chockad och den chocken höll i sig länge, säger han.

Måns Zelmerlöws uppträdande karaktäriserades av en streckgubbe som bland annat försvinner iväg med en ballong.
– MP heter han. Måns Petter som jag hette eller heter. Jag kallades MP under min skolgång och det är den hela storyn på scen bygger på, säger han.

Ber om ursäkt
Under helgen blev det ramaskri på Måns Zelmerlöws instagram-konto. Han hade lagt upp en bild på när han vilar under uppvärmningen inför finalen, liggandes i en soffa. Vad han inte såg var att Albaniens flagga låg ihopvikt under hans vader – något som många kommenterade på.
– Jag hade ingen aning om det var en albansk flagga, eller om det är det. Jag är ledsen om någon tagit illa upp av detta, det var inte min mening, säger Måns Zelmerlöw.

”Kämpa hela vägen”
Att Måns Zelmerlöw har en stor publik är enkelt att se ikväll när drygt 10 000 personer samlats vid Stortorget. Men det finns fans – och så finns det fans. Vissa mer galna i Måns än andra.
– Jag har haft fans som har tatuerat in låttexter. Och sen har jag fåttt noveller med diverse budskap. Det var också en som läst att jag kollar gylfen 50 gånger innan jag går på scen och hon undrade då om hon kunde få anställning som gylfkollare, säger Måns Zelmerlöw.
Vad vill du hälsa Lunds alla skoltrötta studenter som är inne på sluttampen av terminen?
– Kämpa hela vägen in i mål. Snart har ni ett sjukt gött sommarlov framför er, säger han.

Och på frågan om han kunde sammanfatta den senaste veckan i ett ord var svåret enkelt:
– Fett, skrattar Måns fram efter en liten stunds betänketid.