Kapitalismen versus klimatet – och skulden

- in Nyheter

Tisdagen den 16 maj arrangerade Smålands nation en föreläsning om klimat och kapitalism. Lundagård var där och såg en genomgång som var lika ideologisk som informativ. 

Andreas Malm, författare och biträdande universitetslektor vid institutionen för Humanekologi vid Lunds universitet, sveper med handen mot åhörarna.
– Fossila bränslen är intrikat invävda i det kapitalistiska systemet. Där har du din fiende, svarar han.

Orden yttras i Smålands Nations lokaler den 16/5, och i rummet trängs åhörare ända bort till dörren. Temat för kvällens föreläsning är klimat och kapitalism. Begreppsparet kritiseras även utanför nationens väggar, med Naomi Kleins Det här förändrar allt – kapitalismen kontra klimatet som ett känt avstamp.

Under föreläsningen framträder en komplex berättelse om historisk klimatskuld och imperialism. I Andreas Malms internationellt uppmärksammade avhandling Fossil Capital: The Rise of Steam Power and the Roots of Global Warming, vilken för övrigt just Naomi Klein refererar till som ett ”must read”, beskrivs hur Storbritanniens användning av den koldrivna ångmaskinen möjliggjorde kolonialismen. I egenskap av att kunna färdas uppströms och i motvind kunde britterna navigera snabbare och mer strategiskt precist än de snart kolonialiserade folken. Andreas Malm menar att britterna därför kunde underkuva dem, på samma sätt som ångkraften besegrade naturens lagar. Därefter påtvingade britterna värdlandet frihandel och bruk av koldioxidpyrande maskiner.
– Storbritannien tvingade på Indien den fossila ekonomin, och om frågan uppdagas finns det rejält med bevis, säger Andreas Malm.

Samtidigt som Arktis slår nya temperaturmässiga rekord intar Trump och andra klimatförnekare ledarposter, som har en fot i regeringen och den andra i fossilindustrin. Det är helt logiskt, menar Andreas Malm, att personer som är en del av näringsgrenen förnekar effekterna bruket av fossila bränslen ger.
– Klimathotet är det största hotet mot det kapitalistiska systemet, och det vet Trump och hans gäng, säger Andreas Malm.
– Klart att de är klimatförnekare, precis som vita män, vars livsstil genererar mest koldioxidutsläpp per capita i världen.

Under kvällen langas betungande statistik om nödläget, men lika tungt ideologiskt förankrade argument. Jag brottades med kravet på saklighet, samtidigt som föredrag givetvis får ha en politisk ton.

Innan Andreas Malm hunnit packa ihop och gå fick han svara på en fråga.

Det är lätt att bli uppgiven när man hör tal om klimatskuld och krisrapporter. Vad ska man göra med sin skuld?
– Lägga bort den och gå med i en klimataktionsgrupp. Det är inte vårt eget fel att du och jag inte har makten att bestämma över vårt energergisystem. När jag var med i aktivistgruppen Ende Gelände kändes det för en liten stund att vi faktiskt kan göra någonting, säger Andreas Malm.