ÖB om att hjälpa polisen: ”Behöver inte fler uppgifter just nu”

- in Recension, Studentafton

Ukraina, Nato och ledarskap stod på tapeten när Sveriges överbefälhavare Micael Bydén besökte Lunds universitet för terminens andra Studentafton i torsdags förra veckan.

Aulan i Lunds universitetshus är fullsatt med studenter under Micael Bydéns föredrag – hans första besök på sju år.

– Jag är hedrad över att vara en av talarna som lockats till Lund, men jag är mest avundsjuk på Frank Zappa, börjar han med att säga, följt av ett skratt från publiken.

Överbefälhavaren inleder med en genomgång av säkerhetsläget, både inom och utanför Sverige.

– När jag sist talade på Studentafton 2016 kunde jag inte förutse det säkerhetsläge som vi nu befinner oss i. Jag visste inte heller vad försvarsmakten skulle genomgå eller att Sverige skulle ansöka om att gå med i Nato, säger han.

Foto: Johanna Nilsson

Micael Bydén menar att Sveriges medlemskap i Nato aldrig har varit närmre, men att det är en pusselbit som återstår. 

– När jag talar med mina turkiska och ungerska kollegor hoppas de att vi kan gå med så snart som möjligt. Nu återstår det bara att politiken gör sitt, säger han.

Just nu har varken Ryssland eller Ukraina den militära förmågan att vinna kriget, menar Micael Bydén. Därför är det internationella biståndet till Ukraina väsentligt – ett bistånd som Sverige ska fortsätta att bidra med.

– Att försvara Ukraina är att försvara Sverige. Och vi gör det vi kan för att underlätta för de ukrainska styrkorna. Och fler resurser kommer att ges, säger han.

Micael Bydén väljer även att lyfta vikten i det totala försvaret. Sedan kriget bröt ut förra året har Sverige blivit något tryggare än förr, på grund av de ökade satsningarna som gjorts.

– Vi har gått framåt men vi är inte där vi borde vara med totalförsvaret. Det civila försvaret involverar hela samhället. Kommuner, regioner, näringslivet och staten har redan bidragit enormt. Deras resurser är starkare än försvarets och kommer leda till ett starkare försvar för hela Sverige, säger han.

Överbefälhavaren vädjar även till studenterna att arbeta hos försvarsmakten.

– Vare sig du är statsvetare, ekonom eller kommunikatör. Hos mig finns jobben. Det finns en plats för alla i Försvarsmakten, avslutar han.

När kvällen går över till frågestund är studenterna undrande över hur säkert Sverige faktiskt är – frågor som överbefälhavaren besvarade stående.Flera av de frågande studenterna har själva gått lumpen. När överbefälhavaren undrade hur många som gjort värnplikten eller GMU (grundläggande militär utbildning) räcker nästan hela salen upp sin hand. En frågar om nya det förslaget att försvaret ska hjälpa polisen i att bekämpa brottslighet. 

– Jag tror inte Försvarsmakten behöver fler uppgifter just nu. Många tror kanske att vi ska åka in med trupper och rädda polisens verksamhet. Det vi kan hjälpa till med är vissa särskilda polisiära behov, som säkerhetsoperationer eller att analysera stora mängder information, säger Micael Bydén.

Överbefälhavaren menar att regeringens förslag handlar mer om att försvaret kan hjälpa polisen att förbättra det arbete de redan gör, snarare än att involveras direkt. 

Mot slutet av kvällen blir Micael Bydén frågad om hur Försvarsmakten jobbar med att bygga jämlikhet bland medarbetare. En känslig fråga då han redan 2016 fick veta att över 700 medarbetare upplevt kränkande behandling på sin arbetsplats, via en undersökning. Det blev startskottet för ett internt arbete för jämlikhet inom myndigheten. Sedan dess har fler anmälningsfunktioner gjorts tillgängliga för försvarets medarbetare och personal har anställts för att hantera kränkande behandling.

– Det är extremt viktigt att när vi har medarbetare som ställs inför svåra moraliska prövningar, som har vapen i hand och kan möjligtvis använda det mot en annan människa, att dessa personer har en stabil värdegrund, säger han.

Kvällen avslutas därefter med en sista fråga från moderatorn om vem Micael Bydén själv hade velat se bjuden till Studentafton i Lund. Hans toppval blev Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Läs också:

Studentafton: ”Kalla kårar av Ulf Kristerssons regeringsförklaring”

Veteranens återkomst – Studentafton med Carl Bildt

Studentafton: Jag vet fortfarande inte vem Alar Karis är