Studentafton: ”Kalla kårar av Ulf Kristerssons regeringsförklaring”

- in Aktuell, Recension, Studentafton

Förnyelse, det tuffa opinionsläget och avståndet till Tidöpartierna stod i centrum när Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok gästade säsongens första Studentafton. Men kvällen bjöd också på en del skratt och personliga frågor.

– Centerpartiet kommer aldrig bli ett femte Tidöparti, punkt slut!

Det konstaterade Muharrem Demirok under terminens första Studentafton. När Centerledaren äntrar scenen öppnar han med ett ”Ni kan kalla mig Murre”, och aftonen är i gång.

Frågan som präglar hela kvällen är: vad är egentligen Centerpartiets roll i svensk politik idag? Moderator Moa Berglöf, skribent och tidigare talskrivare åt Fredrik Reinfeldt, ställer frågor om SD:s inflytande på svensk högerpolitik, och Centerns inställning till Tidöavtalet.

– Jag fick vissa kalla kårar av Ulf Kristerssons regeringsförklaring. Det var ord och uttryck som jag aldrig trodde jag skulle höra från en Moderat statsminister.

Centerledaren sparar inte på krutet mot vare sig Tidöavtalet eller Sverigedemokraterna, och kallar regeringssamarbetet för ett ”hafsverk” utan tydlig målbild. Sverigedemokraterna beskriver han som ett existentiellt hot bottnat i en djup främlingsfientlighet, och kopplar frågan till sin egen familj.

– När man får höra att ens rågblonda, blåögda och östgötsk-talande barn inte är svenska – då händer någonting med en. Då inser man att det inte bara är någon retorik de [Sverigedemokraterna] kör med. De bottnar djupt i synen på vem som är och inte är svensk.

Trots det allvarliga samtalet behåller Demirok sin sedvanliga milda och personliga framtoning. Många gånger lockar han till skratt, och högst blir skratten från publiken i Lilla Salen när han beskriver sitt twitterflöde som ”så mycket boomer det kan bli”.

Muharrem Demirok svarar på studenternas frågor under studentafton. Foto: Johan Larsson.

Plötsligt kommer frågan alla har väntat på: varför går det så dåligt för Centern? Bottensiffror för Demirok i senaste opinionsundersökningen, och partiet väger på riksdagsspärren. Partiledaren svarar först en aning svepande med att liberalismen genomgår en kris. Men efter det stereotypa politikersvaret tar han också upp brister och fel som partiet begått, och många i publiken verkar förvånade när han uppriktigt säger att partiet borde byta fot både i friskole- och kärnkraftsfrågan.

– Vi måste få en politik som är tydligare, och ta bort det som vi inte tror på och som vi har tyckt för länge, som till exempel det här med friskolor. Det finns avarter, och då måste vi våga säga det.

Det hettar till som mest när Centerledaren svarar på en fråga om anmälningsplikten som nu utreds. Då träder en glödande sida fram som inte synts tidigare, när han aktivt motsätter sig att lärare och sjukvårdspersonal ska tvingas utlämna elever och sjuka som inte har rätt att vistas i Sverige. Men universitetslärare ska inte undantas i utredningen, menar han.

– Det finns en poäng att universitetsanställda är med i utredningen, eftersom man har att göra med myndiga människor, inte minderåriga.

När studenterna till sist ställer intressanta frågor om Centerledarens förebilder och vilka ministerposter han helst har är den mysiga ”Murre” tillbaka. Han tittar studenterna i ögonen när han berättar att både Torbjörn Fälldin och Obama är förebilder, och säger skämtsamt att han gärna skulle ta posten som rymdminister. Partiledaren tackar för aftonen, och säger att det var en bra uppvärmning för att möta den erkänt tuffa Anders Holmberg i SVT:s 30 minuter på torsdag. Då lär vi få en ännu hårdare utfrågning.