Studenter hoppas hitta drömjobben

- in Näringsliv, Nyheter
@Lundagård

Nystrukna skjortor, finslipade CV och fasta handslag. Det är några av studenternas sätt att synas i havet av besökare på eee2009. Näringslivet attraherar blivande medarbetare med godis, soppa och bläckpennor. Men det är ett jobberbjudande som många studenter vill gå därifrån med.

Ekonomicentrum har återigen rullat ut den röda matten inför arbetsmarknadsdagarna, eee2009. Över sextio företag finns representerade och enligt arrangören förväntas några tusen studenter besöka mässan.

Janna Harrbäck och Ulrika Lindqvist som studerar på service management-programmet i Helsingborg är två av besökarna.

– Jag är här för att hitta en trainee-anställning. Att arbeta med marknadsföring lockar mig mest, säger Janna Harrbäck.

Färre jobb än tidigare

Tjejerna har inte väskan fylld med CV utan ser arbetsmarknadsdagen som en möjlighet att bekanta sig närmare med företagen.

– Vi får höra om positioner vi inte visste fanns och vart man ska vända sig. Det är mycket enklare att få ett givande samtal när man är mer förebredd, säger Ulrika Lindqvist.

Den vanligaste frågan till företagen tycks vara hur arbetsmarknaden ser ut när lågkonjunkturen fortfarande har ett grepp över ekonomin.

– Vi har inte möjlighet att erbjuda lika mycket arbeten som tidigare, men visst finns det möjligheter om vi hittar den rätta, säger Viktoria Villén, HR-ansvarig på Pricewaterhousecoopers.

Avslappnat möte

På tredje våningen i Alfa-huset står Sofia Bill, student på makroekonomprogrammet, och tittar nervöst på klockan.

Om bara ett par minuter ska hon lägga fram sina drömmar om att arbeta som makroanalytiker för en bankrepresentant.

– Jag är glad men lite förvånad över att jag har blivit erbjuden ett kontaktsamtal. När jag skulle ansöka så fanns varken min utbildning eller mitt engagemang att välja bland i formuläret, säger Sofia Bill.

En stund senare berättar hon om hur det gick på mötet.

– Det var väldigt avslappnat. Jag fick mer kunskap om en lämplig avdelning som arbetar med makroanalyser. Egentligen fick jag inte berätta så mycket om mig själv, säger Sofia Bill.

sofia-bill2-eee09-al.jpg

Sofia Bill var en av de studenter som tog tillfället i

akt att träffa framtida arbetsgivare.

Text: John Sahlin
Foto: Andreas Lindbäck