Svag förankring bakom Attefalls ”dumstrutsuttalande”

- in Nyheter
@Lundagård

Bostadsminister Stefan Attefalls uttalande om att boendesituationen bör påverka utdelningen av studieplatser till lärosätena har väckt indignation bland landets studenter. Men uttalandet saknade grund i faktiska planer.

Kan den senaste veckans tältande vara en faktor som avgör hur många som får studera på Lunds Universitet? Slutsatsen skulle kunna dras efter civil- och bostadsminister Stefan Attefalls (kd) uttalande under onsdagen till allastudier.se.

– Bostadsmarknaden mås­te finnas med som variabel när man väljer utbildning och universitetsstad. Problemet är grundlagt sedan länge och har blivit värre. Det är misslyckande för svensk bostadspolitik, sa Stefan Attefall till sajten.

Uttalandet har väckt ilska bland landets studenter, och under torsdagen  gav Moderata studenter en dumstrut till ministern på grund av det ”oacceptabla” uttalandet.

Varför tycker ni att uttalandet förtjänar en dumstrut?

– Bostadsbristen borde inte få begränsa studenters drömmar och val av studieort. Redan idag är det många som tvingas avbryta sina studier i de större studentstäderna på grund av bostadsbrist. Att bostadsministern i ett sådant läge tycks avsäga sig sitt ansvar genom att rycka på axlarna i stället för att försöka lösa problemet är inte acceptabelt, säger Moderata Studenters riksordförande Ida Drougge.

Inga planer på att låta bostadsfrågan styra

Dock verkar inte Stefan Attefalls uttalande vara resultatet av några faktiska planer, enligt Per Magnusson på det berörda utbildningsdepartementet.

– Det här är ingenting som diskuteras, säger Per Magnusson om Attefalls kommentar och fortsätter:

– Historiskt sett är det söktrycket som avgör fördelningen av studieplatser, och det sker i dialog med lärosätena för att bibehålla kvaliteten.

Enligt Anders Josefsson, politisk sakkunnig på Socialdepartementet, var det citerade uttalandet en olycklig vinkling av vad Attefall de facto hade sagt.

– Jag var med vid intervjun och huvudbudskapet var snarare att då det är så trångt bland studenterna, kommer bostadsfrågan att bli av konkurrenskaraktär för lärosätena, menar Anders Josefsson och bekräftar även han att det inte förs några diskussioner om att låta boendesituationen påverka utfallet av studieplatser.

Under fredagen gick också Attefall ut med en dementi av sitt påstående:

– Man ska självklart gå den utbildning man vill gå, säger han till DN.

Text: Sara Bengtson