Nu ska du ansöka tidigare

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Inför nästa höst flyttas sista ansökningsdagen flera månader tillbaka för blivande masterstudenter vid Lunds universitet.

– Lägg den 15:e januari på minnet, säger sektionschefen Tarmo Haavisto.

I dag är det sista dagen för anmälningar till studier vårterminen 2012. För de studenter som fortfarande har valkval är antagningen öppen fram till klockan 24:00.

Men bara för att du är klar inför nästa termin, så bör du inte lägga undan framtidsplanerandet för det. Inför höstterminen 2012 vill Lunds universitet nämligen att studenten med mastersplaner ska ha filat färdigt på ansökningarna redan den 15 januari, i stället för den 15 april som normalt.

– Vi vill göra rekryteringen enhetlig. För de internationella masterstudenterna har det länge varit den 15 januari som varit aktuellt, men nu vill vi sammanföra alla de svenska lika så, säger Tarmo Haavisto, chef för sektionen student och utbildning.

Lunds universitet är först av de större lärosätena med att genomföra denna  förändring, och det finns vissa orosmoment kvar.

– Det kommer att leda till stor förvirring, säger Simon Wetterling vid Lus, Lunds universitets studentkårer och fortsätter:

– Men fördelarna överstiger nackdelarna. Vi gör det mer rättvist mot de internationella när bedömningen sker samtidigt för alla studenter. Och vi minskar också pappersarbetet för antagningsenheten. Men de måste marknadsföras ordentligt, annars kommer det bli många som drabbas.

– Den nationella trenden har länge varit att studenten ska ha sina planer färdiga så tidigt som möjligt. Så det är definitivt viktigt att lägga den 15 januari på minnet, säger Tarmo Haavisto.

Men beslutet är inte definitivt. Universitetet har öppnat för att ge fakulteterna möjligheten att även ha en intagningsperiod till höstterminen under mars-april 2012.

– Vi är förberedda på att det kommer att bli många villkorligt antagna som måste vänta med att styrka sin behörighet. Många skriver ju färdigt sin kanditatuppsats under våren, säger Tarmo Haavisto

Vad tycker du om att Lunds universitet flyttar ansökningsprocessen till masterprogrammen tre månader tidigare?

Alexander Holmberg, 26, psykologprogrammet

– Det blir ju tre månader mindre att tänka på, och därigenom mindre tid att fatta ett välgrundat beslut på. Men förmodligen vill universitetet göra administrationen enklare.

 

 

Jens Trondman, 28, masterprogrammet i sociologi.

– Jag har alltid varit impulsstyrd i mina studier, så det är inte så bra för mig som väntat länge med att söka. Men det kan vara bra att de vill att vi ska vara mer förutseende.

 

 

Julia Immonen, 22, utbytesstudent i kulturadministration.

– Om de inte ger besked tidigare, så blir det tre månader extra väntan. Om studenterna inte tjänar på förändringen, så är det inte bra.