Du vet inte bättre

Att högre utbildning skulle leda till att människan skulle bli mindre av ett svin ser Elisabeth Gehrke som elitistiskt skitsnack.

Jag hade förmånen att inte vara i Lund när det värsta slavskandals-stormen rasade, men jag vill kommentera ett uttalande upprepas om och om igen i olika tappningar av olika personer, nu senast var det Jesse Jackson som yppade orden i själva universitetsaulan, han sa ”Att någonting sådant kan hända bland välutbildade människor är en skam”.

Det handlar alltså om idéen att en person som skaffar sig högre utbildning ska veta att ett sådant utspel är osmakligt och rasistiskt för att man på någon sätt lärt sig det inom den högre utbildningen.

Förlåt, men det är rent skitsnack. Det är inte ett sådant högskolelandskap vi lever i, och vill man ha ett sådant så krävs rejäla reformer. Reformer i allt ifrån examensordningar, kvalitetsutvärdering till resurstilldelningssystem.

Bara för att du har läst 60 poängs företagsekonomi, engelska eller teknisk fysik så betyder inte det att du utvecklat mer finkänslighet. Det finns inga obligatoriska kursmoment i hur man inte är ett rövhål. Det finns ingen magi i de väggarna utan mest betong och inom betongväggarna utbildas vi för arbetsmarknaden. För all del inte alltid på ett så lyckat sätt men det är framförallt det som är målet.

Med få undantag så kommer din utbildning inte göra dig till en bättre person, en person med större sakkunskap och ordförråd måhända. Men du kommer vara samma rövhål när du lämnar som du var när du kom hit.

Man skulle kunna ha ambitionen att vårt utbildningssystem skulle göra mer. Att systemet det skulle vara bildande och fostra genuint kritiskt och lateralt tänkande.

Fast i min erfarenhet så är det få av av våra folkvalda som faktiskt bryr sig om den högre utbildningen och vad den kan göra utöver att ge jobb. De inbillar sig att man löser all annan fostran genom skolan och där är sagan slut. Högre utbildning skulle kunna ge så oerhört mycket mer, hanterar vi samhällsproblem här så kommer det ge effekt ut i arbetslivet. Men det är inte så det funkar nu, så ni kan sluta säga “de borde ha vetat bättre”. För det är bara en felaktigt och rent av elitistiskt inställning.