”Julen börjar med julkonserten”

- in Kultur & Nöje

Stämningsfull och storslagen julmusik, engelska carols och a cappella, framförd både klassiskt och jazzigt av symfoniorkester, kammarkör och solister.
Allt erbjuds under morgondagens julkonsert med Musikhögskolan.

Musikhögskolans julkonsert brukar vara välbesökt och kommer så även att vara i år. Det tror i alla fall konsertens producent Johan Jeppsson.
– Besökarna kommer att känna igen många av låtarna men vi har även en del nytt, bland annat ett julmedley som två av våra studenter själva har arrangerat, berättar han.

En av dessa studenter är Fredrik Gustafsson som läser andra året arrangering och komposition vid Musikhögskolan.
– Jag och Christopher Kandelin fick en förfrågan från skolan om att göra ett julmedley. Vi satte oss ner tillsammans och valde ut sex låtar som vi sedan delade upp och gjorde egna arrangemang kring. Det var tre veckors intensivt arbete att anpassa låtarna till symfoniorkestern och kören, och att skriva noter till alla instrument.

Fredrik och Christophers ”jättefina arrangemang” får också beröm av julkonsertens gästdirigent Per-Otto Johansson. Som tidigare student vid musikhögskolan och numera etablerad opera- och orkesterdirigent tycker Per-Otto det är kul att komma tillbaka till Malmö för att få jobba med studenterna.
– Det finns så enormt mycket engagemang och entusiasm, och en vilja till hårt arbete, samtidigt som man märker att de behöver mer orkesterskola. Studenterna är inte heller vana vid att ta egna initiativ, men detta är något som lockas fram under repetitionsveckan.

Johan Jeppsson avslutar med att berätta om responsen som brukar komma efter julkonserterna.
– Vi får både uppskattande samtal och brev från folk som säger att för dem börjar julen med Musikhögskolans julkonsert.

Musikhögskolans julkonsert är imorgon på Malmö konserthus kl 17.30 och kl 20:00

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

You may also like

Fyra kulturtips för helgen

Har du tillbringat alldeles för mycket tid med