Häxkonst på norska studentföreningar

- in Internationellt

Veckans utblick ger dig inblick i norskt tungotal, dansk okunskap, brittisk migrationspolitik och värdet av avlönade praktikplatser i USA.

Bristande översyn i Danmark

Danska Rigsrevisionen menar i en färsk rapport att det saknas övergripande kunskap om universitetsutbildningarna i Danmark, skriver Information. Kritiken riktas främst mot att den danska motsvarigheten till högskoleverket, Akkrediteringsinstitutet, saknar underlag för att antalet undervisningstimmar  i sina examineringstillstånd. De påpekar även att det förekommer oklarheter i huruvida universitetskurserna uppfyller kraven på andelen forskningsbaserad undervisning i samma underlag.

Praktik är en fördel – om den är betald

I USA ökar trycket efter praktikplatser för att få fotfäste och fördelar på arbetsmarknaden, rapporterar University World News. En ny studie visar dock på att fördelarna endast gäller för dem som lyckas få avlönad praktik.

Brittiskt universitet i kontrovers med immigrationsmyndighet

London Metropolitan University vänder sig till den brittiska högsta domstolen för att få behålla sin rätt att ta emot utländska studenter, rapporterar the Guardian. Bakgrunden är att landets immigrationsmyndighet the Border Agency (UKBA) nyligen drog in universitetets licens att få ta emot utländska studenter. Detta efter att ha funnit att flera av de internationella studenterna saknade uppehållstillstånd. Enligt rektorn Malcolm Gilles skulle UKBA:s beslut innebära en årlig förlust på 30 miljoner pund (omkring 320 miljoner kronor) för universitet.

Höjd avgift för slöa studenter i Nederländerna

Precis som i Italien, om vilka Lundagård rapporterade i förra veckans internationella utblick, kommer Nederländerna troligen att införa avgifter för de studenter som inte slutför sina studier i tid, skriver University World News. Höjd avgift kommer att drabba de studenter som tar mer än ett år utöver utsatt tidsperiod för att avsluta sina studier.

Bråk på Bibelskola i Oslo

Studenter anklagar ledningen för Oslo International Bible College för trakasserier, skriver stutenttidningen Universitas. I ett brev undertecknat av 70 studenter, påstås Bibelskolan ha anklagat studenterna för häxkonst och tvingat dem till tungomålstalande.

 

  • Är du på utbytestermin? Tipsa om vad som händer på ditt universitet.
  • 
Varje vecka publiceras en internationell utblick på Lundagard.se