Margot Wallström avgår

- in Nyheter
@Carl-Johan Kullving

Margot Wallström avgår som universitetets styrelseordförande med anledning av att hon tillträder som utrikesminister. Vice ordförande Lars Ljungälv, tillika VD för Sparbanken, träder in i hennes ställe.

Margot Wallström under presskonferensen i januari då donationskampanjen lanserades. Foto: Carl-Johan Kullving.
Margot Wallström under presskonferensen i januari då donationskampanjen lanserades. Foto: Carl-Johan Kullving.

Margot Wallström slutar som styrelseordförande med omedelbar verkan efter att hon utsetts till utrikesminister för socialdemorkaten Stefan Löfvéns nya regering.
– Det var klart sedan innan valet att hon skulle avgå om hon fick en ministerpost, säger Cecilia Billgren, avdelningschef för ledningen på universitetet.
– Vice ordförande Lars Ljungälv träder in i hennes ställe och beredningsgruppen börjar leta efter en ny ordinarie ordförande, säger hon.

På det klara
Rektor Per Eriksson berättar att han och Margot Wallström redan innan valet var på det klara med vad som gällde vid en eventuell ministerpost.
– Jag önskar Margot Wallström all lycka med hennes nya uppdrag. Hon kommer inte att särbehandla oss, men hon vet vilket enormt åläggande vi har med forskningssatsningarna Max IV och ESS, säger Per Eriksson.
– Nu blir det ett litet problem för oss eftersom vi behöver få fram en ersättare snarast. Men beredningsgruppen har satt igång med sitt arbete, säger han.

Ny ordförande innan årsskiftet
I beredningsgruppen ingår före detta rektor Göran Bexell, landshövdingen Margareta Pålsson och studentrepresentanten Nicolai Slotte. De tar fram en kandidat som de sedan föreslår för regeringen att utse till ny styrelseordförande.
– Normalt sett tar ett regeringsbeslut tre-fyra veckor, men beredningsgruppen måste få tid på sig att hitta förslag. Vi hoppas att en ny ordförande är vald innan Torbjörn von Schantz kliver på som rektor vid årsskiftet, säger Cecilia Billgren.
Kommer Margot Wallström att avtackas på något sätt?
– Någon slags avtackning kanske det blir, men det beror i så fall på Margot Wallströms schema, säger hon.

Flera goda synpunkter
Cecilia Skoug, studentrepresentant i Universitetsstyrelsen, hann själv endast ha två styrelsemöten tillsammans med Margot Wallström. Hon tycker att den nya utrikesministern gjort ett bra arbete som ordförande.
– Lunds universitet är en speciell organisation och jag tycker att hon som utomstående satt sig väl in i organisationen. Hon har tillfört flera goda synpunkter, säger Cecilia Skoug.

Nyheten kommer inte som en chock för styrelsen, som under de kommande veckorna får kavla upp armarna rejält.
– Det är klart att det blir mycket omställningar i och med att vi också har en ny rektor som tillträder vid årsskiftet. Så vi i styrelsen kommer nog att få ta på oss ett större ansvar för att se till att det finns kontinuitet i arbetet, säger Cecilia Skoug.

 

Margot Wallström har inte kunnat nås för en kommentar.

 

Text: Axel Vikström och Carl-Johan Kullving