Studenttidning pressad – kan läggas ned

- in Nyheter
@Casper Danielsson

Göteborgs universitet föreslås i en intern utredning avsluta sin prenumeration på studenttidningen Spionen. Åtgärden skulle riskera att försätta tidningen i konkurs.

Lina Söderström är chefredaktör och ansvarig utgivare för Götheborgske Spionen - studenttidningen för studenterna vid Göteborgs universitet. Foto: Spionen
Lina Söderström är chefredaktör och ansvarig utgivare för Götheborgske Spionen – studenttidningen för studenterna vid Göteborgs universitet.
Foto: Spionen

Studenttidningen Götheborgske Spionen har funnits och verkat vid Göteborgs universitet sen 1936. Men nu kan sejouren gå mot sitt slut. Efter en utredning föreslås universitetets prenumeration på tidningen dras in – en prenumeration som genererar 1 800 000 kronor i intäkter årligen för Spionen. Pengarna skulle i stället gå till Göteborgs universitets studentkårer. De får i sin tur besluta om var pengarna ska investeras: Eventuellt i en prenumeration på studenttidningen – eventuellt inte.

Chefredaktör upprörd
Spionens chefredaktör och ansvarig utgivare Lina Söderström är upprörd över förslaget.
– Det känns väldigt konstigt. Spionen är det enda organ som granskar både universitetet och studentkårerna. Nu föreslås det att man ska lämna finansieringen av tidningen till ekonomiskt ansträngda kårer som får välja om de ska finansiera tidningen som granskar dem eller om de ska lägga pengarna på sina egna uppdrag, säger hon.

”GU ska inte styra studentpressen”
Personen bakom förslaget är Martin Thulin, projektsamordnare vid Göteborgs universitet. På uppdrag av universitetet har han gjort en utredning ”gällande finansiering av studentkårsgemensam verksamhet”. En av dem bör inte vara studenttidningen Spionen, anser han. Nu ska förslagen presenteras för rektor Pam Fredman.
– Problemet i frågan om finansiering av Spionen är att Göteborgs universitet är en myndighet som ska behandla alla lika. Vi ska hålla oss neutrala och inte styra studentpressen. Det är upp till studentrörelsen att bestämma om hur studentpressen ska se ut, säger Martin Thulin och lägger till:
– Jag tycker att det är jättebra att studenttidningen Spionen finns, men det borde vara upp till studentkårerna att göra den bedömningen.

Senaste numret av Spionen.
Senaste numret av Spionen.

Hearing nästa vecka
Men Lina Söderström ser negativt på möjligheterna att få studentkårernas stöd. En uppsagd prenumeration från universitet skulle riskera att studenttidningen Spionens inte får se sin åttionde födelsedag.
– Går förslaget igenom tror jag att det finns två alternativa utgångar: Antingen läggs Spionen ned vid årsskiftet eller kommer tidningen att finnas kvar, fast på en helt annan grund. Gissningsvis utan anställda journalister och med uppdraget att stärka kårernas varumärken snarare än att granska dem. Men vi hoppas förstås att kårerna ser värdet i Spionen och vill fortsätta prenumerera på tidningen, säger Lina Söderström.
– Universitet skulle förlora ett granskande organ som verkar för studenternas intressen om tidningen försvinner.

I nästa vecka kommer det att ske en hearing där Martin Thulin presenterar sina förslag för inblandade parter och öppnar för diskussion. I senare skede kommer förslagen gå på remiss och beslut att fattas.