Världsförbättring måste också planeras

Vad lägger vi egentligen vår tid på och borde vi inte använda den till helt andra saker? Studentlivskrönikör Virve Ivarsson tror att det är viktigt att till sommaren planera in lite tid för reflektion.

Under en höststädning förra året räknade jag fram att jag i min garderob i Lund har 36 klänningar, 24 T-shirts, 31 långärmade tröjor, 12 kjolar och 14 linnen – och då har jag inte räknat allt som ligger i säckar på vinden. Sedan dess säger jag till alla som vid jul och födelsedag frågar mig vad jag önskar mig att det sista jag vill ha är kläder. Visst, kläder går sönder och en bidragande förklaring till min stora klädsamling är shopping för småpengar på Södra Esplanadens loppis. Och ibland ”behöver” vi faktiskt ett klädesplagg som vi inte har. Men jag har ändå haft svårt att sluta tänka på slöseri efter det.

Det sitter människor på våra gator som hoppas på att vi som har lite större garderober än dem ska ge dem pengar till mat. I över 50 000 år har människor levt på den här jorden och har länge behövt bland annat kläder och möbler. Trots det lägger vi i dag massa tid och pengar på att producera fler sådana varor och konsumerar allt fler just möbler och kläder. Detta trots att vi nu rimligen har tillräckligt av dessa produkter för att det ska räcka åt alla människor under en livstid om vi bara utvecklar våra möjligheter till och acceptans av kläd- och möbelreparationer.

Ändå skövlar bland andra IKEA urskog för att vi ska kunna köpa en ny Billy-bokhylla. Och fast du kan åka tåg 74 000 gånger sträckan Göteborg – Stockholm och släppa ut lika mycket koldioxid som om du åker flyg en gång så väljer många att ta flyget.

Även på det privata planet kan jag se ett slöseri. I min bekantskapskrets lägger vi ner mycket tid på att oroa oss för framtiden, samtidigt som vi har svårt att ta in och njuta när någonting faktiskt går bra. Höga prestationskrav och fulltecknade almanackor är nästan lättare att hantera än långledighet eller en lovande kärleksrelation. För i det andra fallet är det ju plötsligt så mycket fokus på dig och vem du är och vill vara. Och hur stor aning har vi om det?

Just nu planerar många sommaren, i sig en utmärkt tid för att påminna sig själv om att vi i mycket faktiskt har ett val. Nu är inte individuella val allt och alla människor har inte lika stora valmöjligheter. Men personligen tror jag att vi i dag snarare är för benägna att säga att våra privata val inte finns eller spelar roll – samtidigt som stora samhällsförändringar ofta varit beroende av den allmänna opinionen.

När vi om några månader lämnar föreläsningssalen för sommaren vill jag därför tro att vi kommer att försöka använda tiden till att göra världen lite mer rättvis, fri och hållbar. Men i praktiken tror jag att de flesta av oss kommer känna att vi inte riktigt har tid med världsförbättring mitt i allt annat vi ska göra. Då kan det vara bra att minnas att det faktiskt är våra kollektiva val nu som bestämmer hur framtiden ska vara. Världsförbättring kan faktiskt börja i så små saker som att vi försöker undvika att flyga, tar lite tid till att fundera på om vi verkligen gör vad du vill – eller i att vi äntligen ger bort alla de där oumbärligt festliga plaggen, som vi av någon anledning inte haft på oss på ett år.