Smålands nation öppnar upp för fler

- in Nationer, Nyheter

Smålands nations verksamheter kommer bli tillgängliga för alla med åldern inne – även för de som inte studerar. Detta beslutades efter en majoritetsomröstning på nationen.

[ads1]

Små chanser till medlemskap i Kuratorskollegiet har fått Smålands nation att se sig om efter andra intäktskällor. Nu kan nationen ha hittat en.

Under förra veckans nationsmöte röstades motionen ”Folkets nation” i genom med stöd från majoriteten av de närvarande medlemmarna. Förändringen kommer innebära att Smålands nations klubbar och pubar kommer rikta sig till alla över 20 år, samt alla medlemmar över 18 år, med möjlighet för klubbansvarig att justera till endast studenter eller medlemmar vid  behov. 

”Smålands ska vara öppet för alla”
Idén bakom motionen väcktes i maj efter nationens årliga kulturpolitisk vecka. Då var nationen öppen även för ickestuderande och detta lockade till sig många nya besökare. Beslutet om allmäntillståndet för nationerna i Lund har även resulterat i att aktiva på Smålands vill nå ut till en bredare publik.

– Jag vill att Smålands ska vara en öppen plats där alla kan komma in, menar motionsförfattaren Tomas.

Inför nationsmötet lyfte ett av nationens ombud Alice Nordin ett varningens finger för att förändringen kan urholka nationen och dess socialistiska status. Men hennes ombudskollega Rode Grönkvist ser positivt på vilka konsekvenser den nygenomröstade motionen kommer få för nationen.

Konsekvens av Kuratorskollegiet
Han menar att det kommer leda till att Smålands får möjlighet att ta steg mot att bli en bredare organisation. Samtidigt menar han att denna förändring är behövlig och lyfter kritik, kring att Smålands ännu inte har blivit upptagna som medlemmar i Kuratorskollegiet, efter att ha ansökt om medlemskap det senaste året.

– Vår nation har blivit missgynnade av Kuratorskollegiet. De som är medlemmar i Studentlund får besöka vår nation men våra medlemmar, om de inte också är medlemmar i Studentlund, får inte komma in på deras nationer, säger Rode Grönkvist.

Träder i kraft i höst
Smålands nation har varit socialistisk officiellt sedan 1971. Aktiva medlemmar på nationen har sedan länge tagit ställning mot det studentikosa och konservativa.

– Vi vill ha en mötesplats för alla sorts människor, menar Rode Grönkvist och tror att detta kommer bli lättare att uppnå nu när Folkets nation har röstats igenom.

Förändringarna börjar gälla från och med 1 september 2016.