Ovisst på kaféfronten när Socialhögskolan byter lokaler

- in Nyheter

Kaféet Karna och Ilias tar som vanligt sommarstängt den 6 juni. Men i höst kommer kaféet inte att öppna igen. Anledningen är att Socialhögskolan till hösten byter lokaler. I samband med flytten pågår nu en upphandling från Lunds universitet för kaféverksamheten i de nya lokalerna.

– Det är en 27-årig historia som tar slut. Pappa startade kaféet och sedan tog jag över. Nu har jag varit här i 16 år, säger Karna Papadelis.

Kafeterian på första våningen på Socialhögskolan, med sin distinkta inredning med politiska citat, foton från tidigare studenter och konst har serverat studenter i sin nuvarande form sedan 1992. Karna Papadelis är en av flera som är med och lägger anbud i den pågående upphandlingen. Det är inte klart än när beslutet kommer vara färdigt.

– Kanske kommer jag vara arbetslös för första gången i mitt liv. Jag tänker i alla fall inte starta ett vanligt kafé på stan. Det är så speciellt att ha studenter som tydligaste målgruppen. De är fortfarande glada i livet, inte på väg att bli utbrända från sina jobb, så de kan stå en stund och prata, säger Karna Papadelis.

En upphandling enligt Lagen om offentlig upphandling ska alltid ske när offentliga myndigheter, som universitetet, ska göra inköp av varor eller tjänster från privata aktörer. Syftet med reglerna är att säkerställa att myndigheter behandlar alla som vill få affärskontrakt med offentlig sektor lika.

En av studenterna som varit kund hos Karna och Ilias är psykologstudenten Johanna Malmström. Hon samlar nu in korta texter om kaféet från andra studenter för att ge en samlad bild av studenternas åsikter och hoppas att det ska bidra till att hjälpa Karna och Ilias i deras anbud.

– Jag har suttit mycket på kaféet tidiga morgnar när inget annat varit öppet. Nu kommer det kanske inte finnas något liknande. De som jobbar där är alltid så trevliga när man kommer, säger Johanna Malmström.