Fler nya studenter läsåret 2021/22 – men totala antalet minskar

- in Nyheter

Antalet nya studenter var fler än på tio år. Dock kunde inte Sveriges lärosäten slå sitt eget rekord från läsåret 2020/21. Det visar en färsk rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ), publicerad i onsdags.

UKÄ skriver att vid pandemins början sökte sig rekordmånga svenska studenter till lärosätena inrikes. Speciellt sommarkurserna slog rekord i antalet registrerade. Söktrycket vägde upp för restriktionerna mot inresande, vilket försvårade för internationella studenter att komma till Sverige. 

Men läsåret 2021/22 sammanföll ett fortsatt nationellt post-pandemiskt intresse för högre utbildning med släppta reserestriktioner. Då antogs 93 700 nya studenter till svenska högskolor och universitet. Av dessa var 25 procent internationella studenter, vilket kan jämföras med pandemiåren 2020/21 då samma siffra låg på 18 procent. 

Samtidigt blir det totala antalet studenter färre. 450 400 var registrerade läsår 21/22. Året innan var 454 000 registrerade – ett rekordår för den högre utbildningen, konstaterar UKÄ:s rapport. Denna minskning av det totala antalet studenter tillskrivs också pandemins minskande påverkan, eftersom färre söker sig till bland annat sommarkurser. 

“Läsåret 2021/22 kan därför ses som en mer normal nivå av antalet registrerade studenter,” konstaterar rapportförfattarna.

Läs mer om rapporten här