Tågstopp mellan Malmö och Lund kan leda till omfattande trafikstörningar

- in Nyheter

Mellan den 22 september och den 1 oktober går det inga tåg mellan Lund och Malmö. För hållplatserna Åkarp och Hjärup gäller tågstoppet ända till 8 oktober. Anledningen är att nya spår på sträckan kopplas in.

Månadsskiftet kan bli knepigt för de studenter som dagligen pendlar till universitetet. Under förra årets tågstopp vittnade resenärer om bussar som körde fel, långa köer och trafikstockning. Till följd av ett parallellt tågstopp mellan Ängelholm och Helsingborg verkar förutsättningarna i år inte desto bättre. Med färre ersättningsbussar till förfogande, samtidigt som kommunens nya linjenät försvårar framkomligheten runt Lund C, varnar Skånetrafiken för en besvärlig resevecka.

– Vi har kanske 75-80 procent av antalet bussar vi hade under tågstoppet 2022, säger Mats Ohlsson, tillförordnad pågatågsansvarig på Skånetrafiken, till Sydsvenskan.

Anledningen till tågstoppet är att nybyggda spår ska tas i drift. Utbyggnaden av järnvägen från två till fyra spår har pågått sedan 2017, och planeras färdigställas nu i oktober. Syftet är att öka kapaciteten och minska trafikstörningarna på sträckan mellan Lund och Malmö, vilket förhoppningsvis ska göra den mer miljö- och pendelvänlig.

För att parera tågstoppet så bra som möjligt uppmanar Skånetrafiken sina resenärer att vara ute i god tid, undvika rusningstrafik och hålla koll på uppdateringar i appen.

Här hittar du din ersättningsbuss

+

Malmö C: Påstigande på Utställningsgatan, hållplats P. Avstigande på Jörgen Kocksgatan, hållplats O.
Lund C: Påstigning på östra sidan om stationen; direktbussar hållplats Q vid parkeringen på Carl Bernlunds gata och ”viabussar” på Spolegatan hållplats R. Avstigning på Byggmästaregatan vid Västra stationstorget.
Burlöv: Ordinarie hållplatser för regionbussarna vid Burlöv Center på Gamla Lundavägen.
Åkarp: Dalslundsvägen vid Ica Nära.
Hjärup: Banvallsvägen vid tillfälliga stationen.