Dolph Lundgren charmade lundastudenterna

- in Kultur & Nöje, Nyheter
@Lundagård

Många fick vända i dörren när Dolph Lundgren gästade Studentafton.

Men de som väl fick en plats i Athen blev knappast besvikna på actionhjälten med det vita leendet som gått vägen från KTH till Hollywood.


Publiken består mest av killar. Och det är nog också bland killar som Dolph Lundgren är mest känd efter filmer som Universal Soldier, He-Man och Rocky IV.

Publiksorlet övergår i ett sus när Dolph kommer in, två meter lång i grå kostym och kritvit skjorta, med ansiktsdrag som garanterat syns på sista bänkraden.

”Fan, då måste jag bli intellektuell”

Men anförandet startar lite segt, i början läser han innantill från manus. Han försöker göra poänger av sin akademiska bakgrund, som är imponerande, kemiteknik på KTH och studier i Australien och USA.

– Det är trevligt att vara här. Det var 20 år sedan jag senast var på ett svenskt universitet, säger Dolph och fortsätter:

– Fan, då måste jag bli intellektuell och publiken skrattar.

Spelar machohjälte

Det är tveksamt om han lyckas med just det, men det är en riktigt bra show. Han lyser av självförtroende och är samtidigt sympatisk i sin berättelse om småstadskillen som helt plötsligt fann sig i New Yorks nattliv och snart, över en natt, blev filmstjärna i Hollywood.

På scenen spelar han rollen som machohjälte, grabbarnas grabb. Ibland är det osammanhängande, Dolph skjuter från höften, men han har en grym tajming när han levererar skämt och anekdoter. Ibland känns det mer som stand up än Studentafton.

Har börjat regissera

Men varför blev det Hollywood och inte kemiteknik?

– Jag träffade en brud i Sydney, helt galen, som hette Grace Jones. Som ni vet ligger det en kvinna bakom allt. Vi hade en liten romans i Sydney och sen följde jag med till New York.

Dolph verkar ha en ganska avslappnad attityd till sig själv, filmer och livet i allmänhet. Men han kan samtidigt känna en längtan till intellektuell stimulans. I dag har Dolph Lundgren börjat regissera, något han tror kan ha att göra med att han själv vill prestera mer.

– Som skådis glider man mest in. Det är som en idrottsprestation.

Svårt leva vardagsliv

Han skämtar också om sin forna kollega Arnold Schwarzenegger. Dolph träffade honom inne på en restaurang i Los Angeles när Arnold valts till guvernör i Kalifornien.

– Sorry, Im still making action movies, sa Dolph.

– Don’t worry it’s your bread and butter, svarade Arnold, som Dolph härmar med hans karaktäristiska tysk-engelska.

Hur är det med vardagsliv då? Kokar en Hollywoodstjärna spaghetti?

– Vardagsliv? Finns det något sådant? undrar Dolph och säger att filmbranschen är svår när det gäller förhållanden och familj. Vardagslivet består till stor del av film, träning och resor. För att kompensera ett hektiskt schema försöker han ta långa semestrar som han tillbringar med sin familj, fru och två döttrar.

”Menar du de där små killarna?”

Man kanske inte vet mer om Dolph efter att ha lyssnat på honom i en timma. Men allt måste inte gå på djupet och både publiken och Dolph verkar nöjda. Mot slutet får han en publikfråga om vem som hade vunnit en fight i verkligheten mellan honom själv och de två actionskådisarna Jean Claude van Damme och Sylvester Stallone.

– Okej, vänta, du menar de där små killarna? säger Dolph och river loss ännu ett skratt.

Text: Fredrik Palmqvist
Foto: Jakob Rempe