Ekonomerna kan få nytt kårhus

- in Nyheter
@Lundagård

Lite drygt 1000 kvadratmeter, nästan sju gånger större än deras nuvarande hus. Med plats för pubverksamhet, föreläsningar och studieplatser.

Så kan Lundaekonomernas nya kårhus komma att se ut.

– Det är inte bara ett kårhus, det är studenternas hus, säger Johannes Igelström, tidigare vice ordförande på kåren och den som gjort ritningarna.

I huset ska det bland annat gå att värma medhavd lunch, det ska finnas ett kansli för Lundaekonomerna och en festlokal. Anledningen till att man vill ha ett nytt kårhus är att dagens kårhus, Skånelängan, blivit för litet.

– Lundaekonomerna har 200 aktiva studenter som kontinuerligt jobbar. Det har funnits planer på att bygga till på det hus som finns i dag men det känns inte som en långsiktig lösning, säger Johannes Igelström.

Konkurrerar med EC 4

Huset är tänkt att ligga på parkeringen framför byggnad två på Ekonomicentrum. Men planerna är fortfarande bara – planer. Byggnaden konkurrerar nämligen om platsen med ett annat framtidsprojekt: EC 4.

EC 4 är på ritningen tänkt att bli åtta gånger större än det nya kårhuset. Huset ska innehålla gott om studieplatser och stora föreläsningssalar, något som Ekonomihögskolan i dag hyr av LTH och Sparta.

– Universitetets pedagogik utvecklas och i framtiden kommer det att vara mer aktiv inlärning med problemorienterat arbete. Vi har fina lokaler i dag men den nya pedagogiken kräver nya lärmiljöer med större utrymme för studenternas arbete, säger Allan T Malm, rektor på Ekonomihögskolan.

Planen på EC 4 är än så länge bara en ritning och har inte tagits upp med universitetet centralt.

– Vi kommer att ta upp tanken när det ska göras en ny byggnadsplan, säger Allan T Malm.

När står EC 4 färdigt?

– Det här kan ta fem år eller tjugofem år, det är en framtidsvision, säger Allan T Malm.

Text: Viktor Ström
Skiss: Johannes Igelström