Strålningen på Vildanden inget hot mot boende

- in Nyheter
@Lundagård

Den elektromagnetiska strålningen på Vildanden är inte ett hot mot de boendes hälsa. Det konstaterar Statens strålskyddsinstitut i en analys av hus W och U.

I september förra året skrev Lundagård att höga värden av elektromagnetisk strålning uppmäts på Vildanden. AF bostäder hade då gjort flera mätningar i hus W och U på Vildanden efter att en hyresgäst hört av sig.

Kan anses normalt

Nya mätningar har nu genomförts. De visade på lägre värden än vid de första mätningarna. Värdena analyserades av Statens strålskyddsinstitut. Enligt analysen avviker de inte starkt från vad som kan anses normalt i miljön.

– Det känns skönt att vi har utrett det här ordentligt. Att det inte är en hälsovådlig miljö är det centrala för oss, säger Rolf Svensson, VD på AF bostäder.

Har överklagats

Miljönämnden vid Lunds kommun beslutade sig efter analysen från Statens strålskyddsinstitut för att avsluta ärendet. Det har dock överklagats till Länsrätten av en av de boende i huset.

– Det skulle innebära mycket stora pengar för oss att åtgärda de vagabonderande strömmarna. Vi ser ärendet som avslutat men vi får såklart se vad länsrätten beslutar, säger Rolf Svensson.

Text: Viktor Ström