Göteborgs nations gravtvist fortsätter med anmälan till JO

- in Nyheter
@Lundagård

Gravtvisten om avlidne inspektorn vid Göteborgs nation, Göran Ravnsborg fortsätter. Nationen anmälde i början av december Lunds kyrkogårdsnämnd till JO.


Långsam hantering

– Det är inte rimligt att behöva vänta i två år på en gravsättning säger Göteborgs nations juridiska ombud, Thomas Axel-Nilsson. I början av december lämnade han in en anmälan till JO. Det Thomas Axel-Nilsson, bouppdelningsman och gammal vän till Göran Ravnsborg, vänder sig mot är att kyrkogårdsnämnden tagit så lång tid på sig.

Värdefull lindallé

Bakgrunden är att forne inspektorn och hedersmedlemmen vid nationen, Göran Ravnsborg, uttalade en sista önskan om att få begravas på nationens egen gravplats på Östra Kyrkogården. Kyrkogårdsnämnden hävdade att en kulturhistoriskt värdefull lindallé skulle komma att ta skada och gick därför inte med på begäran. Ravnsborg avled i januari 2006.

Tidigare avslag

Göteborgs nation har tidigare fått avslag i frågan i såväl kyrkonämnd som i länsrätt. Nu ligger frågan uppe i kammarrätten.

– Jag brukar ringa dit ett par gånger i månaden, och de svarar alltid att ”svar kommer inom kort”, berättar Thomas Axel-Nilsson.

När beräknas svar komma från JO?

– Det kan gå ganska snabbt, om en till två månader.

Läs mer om Ravnsborgs sista strid här.

Text: John Granlund
Foto: Arkiv/Emma Svensson