Pusher street för julfanatikern

- in Reportage
@Lundagård

I ett novembergrått Lund kan julstämningen ibland verka befinna sig lika långt bort som månen. Men den finns där, på andra sidan sundet, på Tivolis julmarknad i Köpenhamn.

Varje år från 16 november till 30 december har Tivoli i Köpenhamn sin årliga julmarknad. Vid vårt besök lyser den vädermässiga julstämningen med sin frånvaro. Det är ruggigt, grått och en iskall vind blåser in från Öresund. Men det räcker med att sätta foten innanför Tivolis grindar för att få sig en stor dos julstämning.

En doft av glögg vilar över omgivningarna. Karusellernas lampor glittrar i det nordiska mörkret. Julgranar, snögubbar och konstfärdigt snidade bodar med dekorationer som verkar vara hämtade från ett pepparkakshus bidrar till att hålla julstämningen på topp.

Människor från i alla fall nordens alla hörn verkar ha hittat hit. I folkmassorna talas det svenska, danska och finska. Julen förenar i allra högsta grad. Det verkar som att alla har en tomtenisse någonstans i hjärtat.

Om det är tomtar som står på inköpslistan är detta stället med stort S. ”Julemanen”, som han heter på danska, finns i alla tänkbara och otänkbara former och material. Halvmeterstomte i porslin, minitomte i tyg, tomteformad mössa eller tomten som ljusstake. Alla finns de att köpa på Tivoli.

Men för studenten med CSN-budget blir både julklappar och övriga inköp ganska få. En porslinstomte för 200 DKK faller snabbt bort från inköpslistan, en mugg svensk glögg, av ett märke som gärna associeras till sjungande tomtar, kostar 40 DKK och den danska nationalrätten pølse 20 DKK. Lägg därtill ett inträde på 79 DKK. Men även med en studentbudget går det att hitta julklappar.

Godis går som bekant hem hos både små och stora barn. På Tivoli ligger karamellkokerierna tätt, de utgör något av den godisberoendes Pusher street. För 20 DKK kan du fylla en juldekorerad karamellstrut med allehanda onyttigheter: chokladbönor, nougattryffel och polkagriskäppar, för att nämna några. För den som har högre lyxambitioner går det att köpa ett paket franska chokladpraliner för 30 DKK.

Den största behållningen av julmarknaden är ändå den höga mysfaktorn. Det är inte bara barn som får tindrande julögon efter att ha tillbringat några timmar här. För när man värmer händerna över ett fat med glödande kol och tittar på glada tomtar, överdimensionerade julgranar och lysande juldekorationer känns verkligen julstämningen i hela kroppen. Och som det brukar heta, att titta kostar ingenting, i alla fall inte mer än inträdet.

text: Martin Strandberg
foto: Jonas Jacobson