Framtidens företagare visade upp sig på entreprenörsdag

- in Bildspel, Kultur & Nöje, Näringsliv
@Lundagård

Köp kaffet med mobilen eller pryd din bärbara dators utsida med en schysst bild. Det är några av idéerna som unga entreprenörer vid Ekonomihögskolan visade upp på torsdagen.

Lundagård tog sig en titt på några av de nystartade företagen.

I kursen Att arbeta med nyskapande projekt har ett antal studenter under höstterminen tagit fram olika affärsidéer och projekt. Idéerna presenterades på Holger Crafoords ekonomicentrum i dag.

En av de unga entreprenörerna är Kristoffer Mehrstedt. Han driver tillsammans med fyra andra elever företaget Student Living.

– Vi vill hjälpa studenterna att göra bra val, samtidigt som vi höjer trygghetsgraden för dem, säger han.

Ska hjälpa utbytesstudenter

Med några musklick på en bärbar dator demonstrerade Kristoffer Mehrstedt vad han menade. På företagets hemsida ska blivande studenter kunna läsa om olika studentboenden i Lund, vilka nationer som serverar lunch eller bara kolla var närmsta gym ligger.

– Vi planerar att lansera hemsidan till nästa termin och då vara med på Arrival day när utbytesstudenterna anländer.

Webbsidan innehåller även möjlighet för besökarna att sätta betyg på olika studentboenden samt snacka av sig på ett forum.

Idén kommer delvis från studenternas egna erfarenheter.

– Jag bor på korridor och vid ett tillfälle kom en tjej från Venezuela. Hon hade inget täcke och var helt slut. Jag presenterade mig och visade henne runt. Men andra utbytesstudenter kanske spenderar veckor med att hitta saker, säger Kristoffer Mehrstedt.

Flyttat in på inkubator

Jacob Lönroth byggde också sin grupps affärsidé på något som han upplevt själv. Han och Richard Lauris är tillsammans med Casper Heijkenskjöld och Christoffer Sawicki männen bakom Dine Online.

– Jag jobbade i Malmö som säljare och spenderade en stor del av min lunchtid med att köa, säger Jacob Lönroth.

Då hade han ingen idé till hur det eviga köandet skulle undvikas, men under kursen har problemet fått sin lösning.

När idéen blir verklighet är tanken att kunderna ska kunna beställa mat eller dryck över internet eller på sin mobiltelefon. De betalar samtidigt och går sen till restaurangen och hämtar sin beställning. Och går då förstås före i kön.

– Vi lanserar tjänsten första kvartalet 2008. Så det blir ju nu snart. Då är det bara för oss att ge oss ut och sälja in konceptet till restaurangerna, säger Richard Lauris.

I december flyttade Dine Online in i Venture Labs företagsinkubator på Ideon. Där har killarna gratis kontorslokal under ett års tid.

Gör mobiltelefonen personlig

Ett annat företag som stack ut på entreprenörsdagen var kaxiga Pimp My Stuff. I gängets monter visades mobiltelefoner, mp3-spelare och bärbara datorer delvis täckta med skins, heltäckande klistermärken

– Hos oss kan man helt enkelt pimpa upp sin mobiltelefon och uttrycka sin personliga stil. Jag är Arsenalfan så jag har till exempel den här, säger Oscar Holmqvist och visar upp sin mobiltelefon prydd i Arsenals färger.

Han och de andra i gruppen uppskattar all coachning de har fått under kursens gång.

– Det har varit kul. Vi har fått mycket hjälp av idéagenter som har fått oss att vara kreativa och tänka i nya banor, säger Tove Bergdahl.

Text och bild: Louise Larsson