Ombud ska hjälpa utsatta studenter

- in Nyheter
@Lundagård

Studenter vid Lunds universitet som blivit trakasserade eller diskriminerade ska nu få en egen ombudsman. Det är Lunds universitets studentkårer som den 1 mars anställer ett studentombud.

Studentombudet ska fungera som samordnare, ombud och expert när studenter blivit illa behandlade. Ombudet ska även kartlägga ärenden om trakasserier och diskriminering.

– Det är svårt att bedöma hur behovet ser ut men vi vet att det finns ett stort mörkertal. Vi gör det här som en provverksamhet för att kunna se var det finns behov av insatser och förebyggande åtgärder, säger Hanna Ericsson, ordförande för Lunds universitets studentkårer, Lus.

Anställningen finansieras av universitetet och är betald för ett år framåt. Hanna Ericsson har dock förhoppning om att universitet ska betala för tjänsten i ytterliggare ett år.

Ingen myndighetsperson

Att följa upp frågor om trakasserier och diskriminering är universitetets ansvar, anledningen till att man valt att låta studentombudet arbeta hos Lus är att båda parter sett flera fördelar.

– Det blir lättare att arbeta nära studentorganisationerna. Som student kan det verka avskräckande att gå till en myndighetsperson som har anmälningsplikt. Nu kan studentombudet jobba med en fråga utan att anmäla det om studenten inte vill, säger Hanna Ericsson.

Ansökningstiden gick ut den 8 januari och Ett 40-tal personer har sökt tjänsten som studentombud. Studentombudet förväntas börja arbeta den 1 mars.

Text: Viktor Ström