Smålands medlemmar kan tvingas in i AF

- in Nyheter
@Lundagård

Nationer som är medlemmar i Kuratorskollegiet måste nu också vara medlemmar i Akademiska föreningen.

På sikt kan det innebära att också Smålands nation måste gå med som huvudman i föreningen.

Smålands nation är provmedlemmar i Kuratorskollegiet, KK, och kan bli fullvärdiga medlemmar i kollegiet till hösten. Men sen Smålands röstade ja till medlemskap i KK har kollegiets stadgar förändrats. Stadgeändringen innebär att Kuratorskollegiets medlemmar framöver också måste vara medlemmar i AF.

I praktiken betyder det att de studenter som är med i Smålands nation bör bli medlemmar i Akademiska föreningen i framtiden. Det till en kostnad av 101 kronor per termin i medlemsavgift till AF.

Magdalena Koraszewska är nationsombud för Smålands nation:

– Vi är ju inte riktigt med i KK än och enligt revideringen har man ett år på sig att ansöka om AF-medlemskap, säger Magdalena Koraszewska.

AF viktigt

Nationsombuden på Smålands nation är noga med att framhålla att nationens medlemmar inte måste vara med i AF i nuläget och att Smålands inte har tagit ställning till ett eventuellt AF-medlemskap.

Linus Aldefors är vice ordförande för KK. Han poängterar att stadgeändringen har diskuterats under en längre tid.

– Det finns inga baktankar med stadgeändringen. Det innebär att Smålands kommer lite i kläm, men frågan har egentligen inget med nationen att göra, säger han och fortsätter:

– Vi anser att AF är av så stor vikt för studenterna i Lund att vi vill ha den verksamheten säkrad vid kårobligatoriets avskaffande.

Ändringarna röstades igenom tidigare i vår vid en sluten votering med siffrorna 11-2.

Fullvärdiga medlemmar

Smålands nation är enligt Linus Aldefors ”att anse som fullvärdiga medlemmar”. Men i själva verket kräver nationens medlemskap i KK även en andra läsning. Denna läsning sker i början av höstterminen. Från den dag då nationen på papperet blir riktiga medlemmar har Smålands ett år på sig att ansöka om att också bli medlemmar i AF.

– Då har de en sportslig chans att lösa det här dilemmat, säger Linus Aldefors.

Om nationer som är medlemmar i KK väljer att inte gå med, eller gå ur, Akademiska föreningen måste KK enligt stadgeändringarna besluta om att nationen utesluts ur just KK.

Text: Louise Larsson