Fyra sköna badplatser

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Från klipphopp till nakendopp. Lundagård tipsar om fyra badplatser i sydvästra Skåne.

Västra hamnen, Malmö

Det före detta industriområdet har blivit ett av Malmös populäraste utflyktsmål. Här är inte bara arkitekturen djärv. Västra hamnens sträckning långt ut i havet gör dess badplatser till Malmös mest extrema. Betongbryggorna längs Sundspromenaden är lugnare medan Scaniabadet längst ut bjuder på riktigt djuphavsbad. Här finns även möjligheter att hoppa från hög höjd.

Efteråt kan du slå dig ner på något av de långa soldäcken och njuta av Öresundsbrons siluett. Eller varför inte besöka någon av alla krogar som ligger längs vattnet.

Nackdelar:

Strömmar i vattnet och många besökare.

Så tar du dig dit:

Stadsbuss 2 mot Västra hamnen. Hoppa av på ändhållplatsen. Avgår från Malmö Centralstation.

Ribersborgs strand, Malmö

Ribban, som området oftast kallas, har något att erbjuda för alla. Den långgrunda strandlinjen lämpar sig utmärkt för badsugna småbarn. Vill man ut på djupare vatten är någon av de sju badbryggorna att föredra. Sandstranden sträcker sig fram till brygga sex, sedan tar böljande gräskullar vid.

Den som vill bada i bara mässingen kan besöka nakenbadet eller kallbadhuset. Till och med människans bästa vän hunden har fått en egen strandremsa på Ribban.

Nackdel:

Det kan bli väldigt trångt på de smalare bryggorna.

Så tar du dig dit:

Stadsbuss 32 mot Ön. Hoppa av vid Ribersborg. Avgår från Malmö Centralstation.

01-scaniabadet.jpg

Djuphavsbadet i Västra hamnen.

Falsterbo strand, söder om Malmö

Med sin finkorniga sand och klara havsbotten är detta en badstrand utöver det vanliga. Folk flockas gärna kring den enda bryggan som leder ut mot djupare vatten. Men den fem kilometer långa strandremsan erbjuder även lugnare ställen.

Den omgivande sandmarken med sina vajande tallar skänker platsen en viss mystik. Och har du tur hittar du kanske en lyckosten. Området där Falsterbo strand ligger tillhör Sveriges bärnstensrikaste.

Nackdel:

Det kan uppstå långa bilköer till stranden.

Så tar du dig dit:

Regionbuss 100. Avgår från Malmö Centralstation.

Dalby stenbrott, öster om Dalby

Det gamla stenbrottet är ett riktigt vattenhål för den äventyrslystne badaren. Den som vågar kan hoppa från upp till tio meter höga klippor. Vattnet är kallare än i havet, men i gengäld känns platsen exotisk med sitt gröna vatten och sina sandfägade klippväggar.

Är det lite sämre väder kan du mycket väl få hela härligheten för dig själv. För den som inte vill utmana de branta klipporna kan den vackra bokskogen som omger stenbrottet kanske vara något.

Nackdelar:

Det kan vara svårt att ta sig ur vattnet och det är långt till närmaste glasskiosk.

Så tar du dig dit:

Ligger på Veberödsvägen efter Dalby. Regionbuss 6 mot Sjöbo. Hoppa av vid Knivåsen.

Text: Marek Stefaniak
Foto: Jonas Damsgård