Test: Vällagad lunch på Krischan

- in Nationer
@Lundagård

Stora portioner, kaka som smälter i munnen och uteservering. Och en stor dos grädde. Så lyder Krischans framgångsrecept.

Krischan serverar lunch varje onsdag. Lundagårds testpatrull var där den 14 och 21 maj.

Vid första besöket kommer vi riktigt sent och testpatrullen hinner bli orolig för att inte få något alls. Men dagens tjänstemän ordnar både vego- och GI-version av dagens kassler med potatisgratäng. Köttätare blir nöjda av stort lass mat som bildar ett litet berg på tallriken. Rökt kassler har inte rykte om sig att se piffig ut och rotfruktssalladen kompletterar den bleka färgskalan. Men det smakar gott, både den gräddiga potatisgratängen och det något fantasilösa vegetariska alternativet falafelbollar.

Lokalerna är välstädade, det är trevlig stämning och personalen är glad och välförberedd. Stora plus utdelas för hembakt bröd med pålägg. Men när studenterna går fram består brödet tyvärr bara av smulor, smörklickar och ostkanter. Efter maten serveras en liten chokladsnittkaka och kaffe. Hela kostcirkeln är fulländad för ynka 30 kronor.

Krischans lunch är välbesökt. Ett fyrtiotal personer har bänkat sig ute på den lilla utegården under äppelträdet. Vi femtio som sitter inomhus tittar längtande ut i solen. Men det är fint även inne. Dukarna är skrynkliga av äkta bomull men fint blårutiga. Matchningen till den lila fondväggen utgör samtalsämnet och är något oklar.

Nästa onsdag har matberget vuxit trots att vi även denna gång står nästan sist i kön. Platserna utomhus har paxats i tid och med maten kommer även solen fram. Dagens korv/sojakorvstroganoff med ris smakar ännu bättre än förra veckans rätt och serveras med ännu mer grädde och sallad denna gång. En svalkande läsk i solskenet kostar bara fem kronor och kolakakan smälter i munnen. Vi försätts i matkoma i timmar framöver och rör oss inte en millimeter utanför det gärdsgårdsliknande staketet.

Vällagad mat i lugn och behaglig miljö. Jag äter gärna min lunch till fågelkvitter. Dessutom utnyttjar man att utskänkningstillståndet börjat gälla och serverar öl på alla luncher. Som i en lantlig idyll vid Tornavägen tycker testpatrullen. Synd bara att LTHs pärla bara serverar lunch en gång i veckan.

Hur smakade maten på de sex andra nationerna som Lundagard.se har besökt? Det kan du läsa om här.

Text: Quatten
Bild: Catrin Jacobson