Begravd efter tre års strid

- in Nationer, Nyheter

Tre år efter sin död kunde slutligen lundaprofilen och juristen Göran Ravnsborg gravsättas i Lund under fredagen. Thomas Axel-Nilsson, vän och juridiskt ombud, känner stor tillfredsställelse över att äntligen kunna sätta punkt för en lång och utdragen tvist.


Tvisten har handlat om huruvida Göran Ravnsborg skulle få begravas på Göteborgs nations gravplats på Östra Kyrkogården vilket var hans sista önskan. Lunds kyrkogårdsförvaltning menade att detta inte var möjligt då man skulle skada lindallén på kyrkogården. Nästan tre år efter Göran Ravnsborgs död har kyrkogårdsförvaltningen alltså ändrat sig.

– Från början sa de att de skulle bli tvungna att toppbeskära lindarna för att maskinerna skulle komma in och sedan sa de att de skulle bli tvungna att rotbeskära, berättar Thomas Axel Nilsson.

Engagemang i Göteborgs nation

Snön ligger tung över gravstenarna, de gamla staketen och träden. Det knarrar lätt under fotsulorna på den lågmälda hopen av sörjande som samlats runt gravplatsen. Lätt rök bildas av utandningsluften och det råder en slags förväntan bland de deltagande. Representanter från AF och Göteborgs nation går först i processionen med sina standar och följs av kistbärarna den korta vägen till graven, genom lindallén.

– Vi fick aldrig chansen att träffa Göran Ravnsborg men det känns skönt att det äntligen är över, säger två av representanterna från Göteborgs nation, Ellen Madeling och Frida Gerhardsson och får medhåll av nationens kurator Fredrik Demling.

En tillfredsställande vinst

Förra universitetsrektorn Carl-Gustaf Andrén är begravningsförrättare och den korta ceremonin ramas in av studentsångarna där även Göran Ravnsborg var engagerad ända fram till sin död.

– Kärleken finner inte glädje i oförrätten men gläds över sanningen, säger Carl-Gustaf Andrén och väljer också några andra bibelcitat som anknyter till juristen Göran Ravnsborgs värv.

Efter sitt sista farväl av vännen tittar Thomas Axel-Nilsson på den nedlagda gravstenen och lindarna som omgärdar den. Efter det klappar han lite på stenen som om han ville säga ”äntligen vann vi”.

– Det känns mycket tillfredsställande i dag. Jag har inte tvivlat en sekund på att det skulle gå, säger han.

Ärendet har egentligen handlat om en kollision mellan två lagar berättar advokaten vidare.

– Dels har det handlat om lagen som reglerar vad man få göra på kulturminnesmärkta platser, dels begravningslagen, alltså rätten man har till begravning. Två mycket starka lagar som är svårt att göra inskränkningar i, säger han.

Regeringsrätten tog aldrig upp fallet

Vi diskuterar om det är något under processerna och resans gång som Thomas Axel-Nilsson ångrat.

– Nej, egentligen inte. Det enda jag skulle vilja är att de skulle ha tagit upp ärendet i Regeringsrätten så man kunde tagit del av deras diskussion, säger han.

Han fortsätter att berätta om vad som skulle ha hänt om dödsboet förlorat i förvaltningsdomstolarna.

– Jag hade aldrig dragit det till EU-domstolen, det hade ju Göran gjort, men jag är övertygad om att mäktiga människor i sådana fall hade lutat sig mot Lunds kyrkogårdsförvaltning, säger han.

Thomas Axel-Nilsson berättar att det hade krävts en lösning för att undvika att göra ytterligare skandal av hela ärendet.

Snön knarrar ytterligare lite till då de sista besökarna lämnar gravplatsen och en stilla frid infaller sig över Göran Ravnsborgs viloplats i Göteborgs nations grav.

Läs mer om Göran Ravnsborg här och här

Text: Oskar Forsberg
Foto: Daniel Ekbladh