De föreslås leda Lunds universitets studentkårer

- in Kår, Nyheter

Valberedningen vill att Malin Grahn och Christian Stråhlman ska ta över ledningen för Lunds universitets studentkårer, Lus, efter sommaren. Men mycket kan hända på valtinget då det finns tre kandidater till de båda posterna.

Som ny ordförande för Lus föreslår valberedningen Malin Grahn. Hon är 24 år gammal och håller för närvarande i ordförandeklubban vid Lunds socialhögskolas studentkår, LSHS.

– Efter ett år som ordförande för LSHS har jag märkt att det betyder mycket att ha bra samarbeten. I Lunds universitets studentkårer finns alla möjligheter att samarbeta, och det skulle vara jätteroligt att få vara en del Lus presidie, säger Malin Grahn, som läser till socionom och är inne på sitt tredje år vid Lunds universitet.

Om Malin Grahn blir vald till ny ordförande vid Lus valting så väntar det svåra uppdraget att leda organisationen i den nya situation som det avskaffade kårobligatoriet innebär. Hon väljer att försöka se optimistiskt på framtiden.

– Klart att de ekonomiska förutsättningarna förändras, men för mig är det en utmaning att se möjligheterna att förändra och förbättra kårerna, så att vi inte bara bevarar studentinflytandet utan även kan stärka det, säger Malin Grahn, och fortsätter:

– Studentkårerna kommer alltid att behövas, så länge det finns studenter. Det kommer alltid att finnas engagerade studenter som kämpar för rättigheter och inflytande.

Fysikstudent kan bli vice ordförande

Christian Stråhlman från Lunds naturvetarkår står som motkandidat till ordförandeposten, liksom Elisabeth Gehrke från Lunds samhällsvetarkår. Valberedningen har föreslagit Christian Stråhlman som ny vice ordförande.

Även han ser positivt på kårernas framtid.

– Vi har haft studentinflytande i Lund sedan 1800-talet, och det kommer även i fortsättningen finnas någon som bankar på rektorns dörr när det behövs. Vi måste bara hitta en modernare form för inflytandet, säger Christian Stråhlman, som är 21 år och studerar fysik. Han har tidigare varit ordförande för Lunds naturvetarkår.

– Lunds universitet säger att de vill erbjuda de bästa utbildningarna, men för att det ska lyckas måste vi samarbeta. Jag vill att alla arbetar tillsammans. Studenterna och kårerna har en bra position i Lund, säger Christian Stråhlman.

Både Malin Grahn och Elisabeth Gehrke står som motkandidater till posten som vice ordförande. Av hänsyn till motkandidaterna vill valberedningens ordförande Peter Haraldsson inte kommentera eller motivera deras nomineringar före den 15 april, då valtinget beslutar vilka som ska ta över ledningen för Lus.

Text: Einar Wiman
Foto: John Nordh