Romeo och Julia vann sångarkamp

- in Bildspel, Kultur & Nöje, Nyheter
@Lundagård

På torsdagskvällen var det dags för den traditionsenliga Sångarstriden mellan LTH:s sektioner. Denna gång medverkade fler lag än någonsin och en klassiker i lundakostym avgick med segern. Klicka på ”Bildspel” för fler bilder.

Strax innan tävlingen ska dra igång är förväntningarna höga hos både publik och merverkande utanför AF-borgen. De som inte köpt sin biljett i förväg köar ända bort till universitetsfontänen.

När portarna slås upp till Stora salen är ölen redan serverad på domarbordet, där rektor och LTH-inspektorer ska bedöma kvällens framföranden.

Bruset i publiken talar för att det kommer att bli en rent ut sagt sjungande start på torsdagskvällen.

Gammal tradition

Sångarstriden har hållits nästa varje år sedan 1968.

I kampen deltar lag från de flesta LTH-sektioner och det gäller att leverera sång- och skådespelsframföranden på bästa möjliga vis, allt i den speciella teknologandan.

Kvällens uppslutning är större än föregående tävlingar, något som glädjer general Johanna Laakso.

– I höst har vi arbetat hårt med både engagemang hos teknologerna och med marknadsföring av tävlingen. Dessutom deltar nu sju av tio sektioner, vilket så klart ger en större publik av kursare, vänner och familj som vill se hur det går, säger Johanna som själv medverkar i F-sektionens lag.

Egenskriven snabbmusikal

Sångarstriden består av två deltävlingar: Först presenterar deltagarna sin sång- och kompositionsförmåga i körsång och med en nyskriven bordsvisa. I del två framför lagen en max tolv minuter lång musikal, där de står för allt från husband och scenografi.

Lagen bedöms av både juryns poäng och publikapplådernas volym.

Kvällens sju framträdanden är lika olikartade som färgskiftningarna på de ständigt skymtande overallerna. Både Peter Pan, bostadsockupanter och en nyfödd I-sektionist besöker scenen.

Fyra stämmor är max, men under kvällens lopp bjuds det i bland på fler än så, menar den positiva rektorsfrun Eva Eriksson.

– I all charm smyger det i bland in sig någonting en smula atonalt i framträdandena, medger hon med ett skratt.

Men när en omskriven Håkan Hellström-låt framförs senare under kvällen, stiger falsksångens charm med publikens jubel.

Alla ska med

Kvällens segrare blir Elektrotekniksektionen, som bland annat bjöd på en lundensisk version av Romeo och Julia. Stämningen når sin topp när alla sektioner på scen stämmer upp i en gemensam sång till We Are the Champions, och plötsligt blir alla vinnare.

Med andemeningen att ”alla som vill ska få delta”, värmer LTH-gemenskapen upp nästan hela AF-borgen.

– Nu ska vi fira, säger den glada E-sektionisten Anna Johnsson samtidigt som den till synes nöjda publiken sakta lämnar salen.

Text: Frida Sandström
Foto: Isabel Nilsson