Ståupp-klubb med studenter i fokus

- in Kultur & Nöje

På onsdagen intog Lunds enda engelskspråkiga komediklubb Helsingkrona nation. WiseCracker’s lockar studenter både på och framför scenen.

– Jag är verkligen glad över att ha fått chansen att uppträda, säger studenten Kim Vuong.

Klubben startades tidigare i år av komikerna Martin Lettevall och Joe Eagan. Den riktar sig främst till internationella studenter men även andra som vill ta del av ståupp-komik på engelska.

– Vi ansåg att det behövdes något nytt och ville starta en klubb som skulle sticka ut från mängden, säger Martin Lettevall och fortsätter:

– Generellt sett gillar folk engelsk ståupp mer än svensk. Vi tar i allt större grad del av engelska ståupp-klipp och shower på nätet. Det leder till att många svenskar vill vara med och uppträda. Att göra ståupp på engelska blir en ny utmaning för dem.

Studenter på scen

Det är dock inte bara svenskar som är med och uppträder. I kvällens föreställning medverkade komiker från flera olika länder, bland dem fanns även ett par studenter.

En av dem var Kim Vuong från Kanada. När hon hörde att det fanns en engelskspråkig ståupp-klubb där studenter får chansen att uppträda anmälde hon sitt intresse direkt.

– Ståupp är något jag alltid velat syssla med, säger hon.

Att få med folk från studentlivet är något komediklubben strävar efter.

– Det är viktigt för oss att ha med studenter, det är en del av konceptet, säger Joe Eagan.

Varierande erfarenhet

Erfarenheten bland de som uppträder varierar. Vissa har ståuppat i flera år medan andra precis börjat.

25-årige Christian Engst från Tyskland var en av åhörarna. Han är nöjd med kvällens föreställning men påpekar att komikernas ståupp-vana påverkade showen.

– Det var kul. Jag tycker över lag att de var duktiga men kvaliteten varierade. Det kändes att vissa var mer vana att stå på scen än andra, säger han.

Komiken berörde många olika områden. Bland publiken uppfattades en del inslag som väl magstarka. 

– Vissa skämt gick över gränsen, säger tyska Natalie Heich.

Om du missade onsdagskvällens klubb får du en ny chans redan på fredag. Då kommer WiseCracker’s till Västgöta nation.

Text: Anders Norrman
Foto: John Nordh