Tvist kring bostadssajt för studenter

- in Bostad, Kår, Nyheter
@Lundagård

Bopoolen.se har stulit sitt namn från Lus, Lunds universitets studentkårers, bostadsförmedling bopoolen.nu. Det hävdar ordförande Christian Stråhlman som hoppas på att kunna göra upp i godo.

Christian Stråhlman är ordförande för Lus.
Christian Stråhlman är ordförande för Lus.

– Vi vill inte att en privatperson använder vårt varumärke och utger sig för att vara Lus. Vi har ett uppdrag från kommunen och universitetet att göra detta seriöst och vi vill inte ha oseriösa aktörer, säger Christian Stråhlman.

Han menar att ägaren till bopoolen.se har stulit domännamnet.
– Vi driver bostadsförmedling för studenter på bopoolen.nu och har namnet registrerat hos patent- och registreringsverket.

Kostar 10 000 kronor att lösa
För ett par år sedan startade alltså en annan person en liknande förmedlingsajt men med .se på slutet. Lus menar att det är en direkt stöld.
–  Ägaren har gjort ett klockrent fel. Vi har sagt åt honom att lägga ner sajten. Det gör han inte. Nu erbjuder han oss att köpa den i stället, säger Christian Stråhlman.

Lus kan ansöka om alternativt tvistlösningsförfarande. Det kostar 10 000 kronor av studenternas pengar. Får de rätten på sin sida får de hälften tillbaka.

Får räkna med förhinder
I nuläget överväger Lus erbjudandet att köpa sajten, men lyfter samtidigt en varningens finger
– Vi har hotat med att anmäla honom till nämnden för tvistlösning. Det hotet har vi kvar om det inte går att köpa sajten.

Stiftelsen för Internetinfrastruktur driver .se. De kontrollerar inte med patent- och registreringsverket när någon vill köpa en webbadress.
– Är domännamnet ledigt här får du köpa den. Men om till exempel volvo.se är ledigt får du räkna med förhinder efteråt. Därför har vi en tvistlösningsnämnd, säger Mona, informatör.

Fotnot: Lundagård har sökt ägaren till bopoolen.se i en veckas tid utan resultat.

Text: Anna Snellman