Krebos höga hyror i hyresnämnden

- in Bostad, Nyheter
@Lundagård

Nu är förhandlingarna igång mellan Krebo och hyresgästföreningen. För att motivera sina höga hyror jämför sig företaget med Lunds kommunala fastigheter, LKF. Där tycker man emellertid att jämförelsen är orättvis.
– Man kan absolut inte jämföra med våra centralt belägna lägenheter. Det är helt andra kostnader att bygga där, säger Arne Hisbro, bostadskonsulent på LKF.


Lundagård rapporterade i förra numret om missnöjet bland hyresgästerna i Krebos bostäder, numera Spelmansbostäder, på Östra Torn. Hyresgästerna betalar 4 600 kronor i månaden för en lägenhet på 34 kvadratmeter. Hyresgästföreningen vill att beloppet sänks med 1 000 kronor.

Orvar Esper företrädare för Krebo, jämför hyran med nybyggda bostäder inom LKF, belägna i centrala Lund.

– Vi strävar inte efter att ha högst hyra men vi har rätt att jämföra med den högsta hyresnivån. Vi har räknat ut kvadratmeterpriset och gjort visst avdrag för lägre standard, säger Orvar Esper.

Standarden spelar roll

Arne Hisbro, bostadskonsulent på LKF, underkänner emellertid Krebos jämförelse.

– Man kan absolut inte jämföra med våra centralt belägna lägenheter. Det är helt andra kostnader att bygga där och läget i sig gör att bruksvärdet höjs, säger han.

En lägenhet något större än Krebos är hos LKF mellan 400 och 1 100 kronor billigare i månaden och på Östra Torn finns nybyggda lägenheter med lägre pris per kvadratmeter.

– De håller betydligt högre standard och dessutom finns hiss, källarförråd och tillgång till garage. 4 600 låter högt, konstaterar Arne Hisbro.

Petter Ek representerar hyresgästerna i förhandlingarna med Krebo. Foto: Jonas Damsgård
Petter Ek representerar hyresgästerna i förhandlingarna med Krebo. Foto: Jonas Damsgård

Hur kommer det sig att Krebos lägenheter, trots lägre standard, hamnar över både AF Bostäders och LKF:s hyresnivå?

– Visst spelar standarden en viss roll men generellt sett skiljer det 20- 25 procent i hyra mellan gamla och nybyggda lägenheter, säger Orvar Esper.

Petter Ek, förhandlare på hyresgästföreningen, företräder hyresgästerna.

– Vi har jämfört med lägenheter hos AF Bostäder. LKF har inga studentbostäder och det är stor kvalitetsskillnad, säger han.

Påverkar alla boende

Bara två av de boende har valt att vända sig till hyresnämnden men enligt Petter Ek bör nämndens beslut påverka även övriga hyresgäster.

– Om två hyresgäster får sänkt hyra så borde alla få det, annars hamnar fastighetsägaren återigen i hyresnämnden, vilket kan bli dyrt.

Den 3 juni fattar hyresnämnden sitt beslut.

Läs mer

Stort missnöje med nya bostäder

Text: Julia Atiyeh