Studenters standar ska restaureras

- in Nyheter
@Lundagård

Sedan mitten av 1800-talet har de hängt med i svängarna och representerat studenterna. Men nu har åldern börjar ta ut sin rätt på fanborgens standar och fanor. Det är dags för en välbehövlig uppfräschning.


– Det har pratats om det länge. På lilla standaret byttes duken senast 1986 och på stora standaret restaurerades duken 1985. Det händer mycket, broderier och trådar blir lösa och tyget slits ut, säger Erik Bodin, övermarskalk vid Lunds studenters fanborg.

Vill bevara skicket–
 Standaren används inte lika mycket nu som förr. De är väldigt gamla och har funnits sedan mitten av 1800-talet. Nu används de cirka sex gånger per år, men det händer ändå mycket med dem och vi vill att de ska behålla sitt skick, säger Erik Bodin.

Lunds universitets studentkårer kommer att betala för själva restaureringen av standaren som uppskattas kosta 10 000 kronor. Nationernas fanor behöver också en uppfräschning, men det kommer att ske senare.
– Vi kommer att försöka äska pengar från fonder till detta, säger Erik Bodin.

Ingen nobelfest
Lunds studenter kommer dock inte vara med på Nobelfesten. Att frakta standaren längre sträckor kan leda till skador och den risken är Lunds studenters fanborg inte beredda att ta.
– Att närvara vid Nobelfesten är inte vårt mål. Det som är vårt mål är att bevara skicket på standaren. Jag är väldigt rädd om dem och längre transportsträckor är inte bra. Förhoppningsvis kanske vi kan delta vid Nobelfesten i framtiden, men det är en senare fråga, säger Erik Bodin.

Text: Mette Mjöberg
Foto: Jonas Jacobson