Magisteruppsats stulen på UB

- in Nyheter
@Axel Jönsson

Varning utfärdas för att det sker ovanligt mycket stölder på universitetsbiblioteket, UB. Bland annat har en laptop med en nästan färdigställd magisteruppsats försvunnit.
– Just är vi inne i en högkonjunktur när det gäller stölder, säger Kai Ericsson, administrativ chef på UB, som uppmanar studenterna att vara mer försiktiga med sina värdesaker.


I april månad har tre större stölder anmälts. Utöver laptopen har 1 100 kronor i kontanter och en mobil anmälts stulna.
– En mobil kan man ersätta, men som ägaren själv uttryckte det: där försvann fyra år av mitt liv i form av bilder och kontakter, säger Kai Ericsson som menar att chansen att få tillbaka stulna värdesaker är minimal.

”Vaggas in i falsk trygghet”
Alla stölder har gått till på ett liknande sätt: studenten har lämnat värdesaker utan uppsikt vid sitt bord under fem-tio minuter när de ska besöka toaletten.
– Man vaggas in i en falsk trygghet. Man upplever att en bildad kulturell miljö som UB är som en skyddad zon. Man skulle ju aldrig göra likadant på till exempel en järnvägsstation. Dessutom räknar besökarna med att folk runtomkring ser. Man jag har varit med om fall där folk både hört och sett utan att agera.

Högkonjunktur i stölder
För att uppmärksamma studenterna på situationen har röda skyltar ställts upp som varnar för att det nu förekommer extra mycket stölder.
– Just nu är vi inne i en högkonjunktur när det gäller stölder. Vi har skyltar i stora servicehallen, men vi diskuterar fler och större skyltar. Problemet är bara att folk vänjer sig vid skyltarna, man blir hemmablind så att säga.

Den som får något stulet kan fylla i en så kallad incidentrapport på universitetets hemsida. Anmälan går till de säkerhetsansvariga på LU byggnad som sammanställer den. I en del fall görs även en polisanmälan.

Text: Axel Jönsson
Foto: Jonas Jacobson