Nya förtroendevalda i borgen

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Akademiska föreningens överstyrelse valde under måndagen in sina främsta till att leda vidare studentskeppet. En historisk kvinna och en radioman tar över några av de tunga posterna.

Lundaspexarna tar ett steg från traditionerna, och får för första gången i sin snart 125-åriga historia en kvinnlig förman i Ellen Segerhag. Det historiska tillträdet kommer att presenteras vid en pressträff under ett senare tillfälle, och Ellen Segerhag har hittills varit otillgänglig för en kommentar.

Titellös ett tag framöver
Anders Wigren är också en av dem som tillträder den 1 Juli. Men den nuvarande stationschefen för Radio AF vet ännu inte vilken som blir hans titel. Den tidigare ombudsmannatjänsten ska nämligen få ett nytt namn.
– Min position kan snarast liknas vid en VD:s, då jag driver verksamheten på uppdrag av styrelse och överstyrelse. Men bytet av titel ska egentligen bara tydligare förklara vad mina uppgifter är, säger Anders Wigren.

Ekonomin en utmaning
Tillsammans med en ny tjänst som ska samordna föreningens utskott, kommer Anders Wigren att inta det runda kontoret i AF-borgen. För honom är att synliggörandet av verksamheten prioriterat.
– Studenterna ska kunna känna att Akademiska föreningen är den organisation man vill vända sig till med sina idéer, säger Anders innan han fortsätter:
– För mig är den stora utmaningen att lösa de ekonomiska frågetecken som uppstår i samband med obligatoriets upphörande. Även om jag tror att vi kommer få fler medlemmar än budgeterat, kommer det fortfarande att finnas finansieringssvårigheter, bland annat gällande hyressubventionssystemet i borgen.
Tidigare har det diskuterats att föreningen ska skapa nya verksamheter, bland annat har dagis tagits upp. Kommer det bli något sådant under din tid?
– Det är flera grupper av studenterna som jag tror kan få ut mer av föreningen, bland annat genom att nya verksamheter såsom dagis startas upp. Detta får vi kolla in mer framöver. Ett lyckat exempel är studentteaterns satsning på utbytesstudenter.

Foto: James Jones Huang
Text: Jacob Hederos